На 1 май 1948 г. на картата на света се

...
На 1 май 1948 г. на картата на света се
Коментари Харесай

Преди 73 г. на картата в света се появи КНДР, начело с Великия вожд

На 1 май 1948 година на картата на света се появява нова страна - Корейската народно-демократична република. Ким Ир Сен, роден Ким Сонг Джу (1912 - 1994), става първия й президент, издигнал се на власт след присъединяване в голям брой анти-японски марксистки групировки по времето на Втората международна война.
Още по тематиката
Северна Корея е формирана от руската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 е ръководен от Японската империя.

След края на Втората международна война Корея, до тогава окупирана от Япония, е официално разграничена по 38-ия паралел с решение на Организация на обединените нации, съгласно което Съюз на съветските социалистически републики управлява северната ѝ част, а Съединени американски щати - южната. След последвалата тригодишна Корейска война разделянето на Корея става дефинитивно, а границата се простира посредством демилитаризирана зона, необятна петкилометрова километра и разпростряла се по продължение на общо 240 километра, паралелно с 38-ия паралел.

Темата за обединяването на двете корейски страни е непрекъсната от десетилетия насам. Тя е изпълнена и с спорни упования от двете страни, а вероятността да се осъществя е прекомерно далечна. През април 2018 година за първи път водачите на двете Кореи прекрачиха разграничителната граница и си стиснаха ръцете, само че напредъкът за сближване на двете страни е прекомерно нежен.

Официално Северна Корея е демократична република, само че де факто е еднопартийна тоталитарна страна, последваща правилата на идеологиите чучхе и сонгун. Управляваща е Корейската работническа партия под формата на коалиция с две по-малки сателитни партии (Чондоистка партия и Корейска социалдемократическа партия).

КНДР е най-военизираната страна в света с общо 9 495 000 души боен личен състав (редовни, резервисти и полувоенни), има и създава атомно оръжие и има дейна галактическа стратегия.



Историята стартира от Втората международна война


Съветският съюз афишира война на Япония през август 1945 година в последните дни на международната война, с което укрепва позициите си в Североизточна Азия и изключително в Корея.

По това време ориста на Корея към момента не е ясна. Съединени американски щати вижда опити на Съюз на съветските социалистически републики да популяризира въздействието си в Корея и да откри свое лично държавно управление там. Страхувайки се от това, американците вземат решение да ускорят ограниченията за разпространяване на въздействието си. На 10 август 1945 година двама млади офицери - Дийн Рашка и Чарлз Бондил - получават задачата да основат американска окупационна зона. Решено е, че северната ѝ граница ще бъде 38-ият паралел. Другата половина е под контрола на руската войска.

Когато руските бойци влизат в Пхенян на 24 август 1945 година, те заварват там локален национален комитет, воден от деец християнски националист Чо Ман-сик. За разлика от американските им сътрудници, руските управляващи признават и работят с националните комитети. Според някои изявления Ман-сик е първият избор на руското държавно управление да управлява Северна Корея.

Корейската комунистическа партия (KCP), учредена през 1922 година, е функционирала в заточение в Съюз на съветските социалистически републики по време на японската окупация и служащите от KCP са бързо преместени в руската зона през 1945 година

В сходство с нов контракт сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики от декември 1945 година в двете елементи на Корея са образувани обособени държавни управления, а през февруари 1946 година се образува краткотрайно държавно управление (временната национална комисия на Северна Корея), ръководено от Ким Ир Сен.

Американско-съветските договаряния, ориентирани към обединяването на Корея, се разпадат и в 1948 година установяването на обособени режими в Северна и Южна Корея формализира следвоенните окупационни зони.

Създавените две обособени корейски държавни управления имат друга идеологическа устременост, всяко от които претендира да бъде единственото законно.



През това време Ким Ир Сен открива комунистическо държавно управление от руски вид, а скоро по-късно поставя и основите на постоянна планова стопанска система. До 1949 година близо 90% от индустриалните предприятия са сложени под контрола на страната.



На 25 юни 1950 година избухва Корейската война (1950 - 1953). Ким Ир Сен стартира инвазия на юг по продължението на 38-ми паралел. Неговата цел е да завладее Южна Корея и да я трансформира в комунистическа страна. Съществуват данни, че за тези си дейности той е получил персонално благословия от Сталин.

Севернокорейската войска в началото разгромява зле подготвените южнокорейски войски. След като съвсем всички американски войски се изтеглят от Южна Корея през 1949 година, така наречен корейската национална войска завзема съвсем напълно Корейския полуостров. В отговор Съветът за сигурност на Организация на обединените нации взема решение да подкрепи южнокорейците. В ситуацията на политика на протест, подхваната от Съюз на съветските социалистически републики, Организация на обединените нации с решаващото присъединяване на Съединени американски щати, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай.

 Морската пехота на Съединени американски щати пленява китайски войници; Б-26; Силите на Организация на обединените нации пресичат 38-ия паралел; Южнокорейски бежанци
Морската пехота на Съединени американски щати пленява китайски войници; Б-26; Силите на Организация на обединените нации пресичат 38-ия паралел; Южнокорейски бежанци
Снимка: Wikipedia

Впоследствие нито една от страните няма несъмнено превъзходство и войната се стабилизира до 38-ия паралел, само че се проточват две години. На 27 юли 1953 година е реализирано помирение и двете нови страни са разграничени от 5-километрова демилитаризирана зона. Териториите им съответстват с тези на двете окупационни зони след края на Втората международна война.

Корейската война и до през днешния ден дефинира живота и светогледа на севернокорейците, в това число и заради обстоятелството, че още не е завършила - кротичък контракт няма, от над шест десетилетия насам е в действие единствено военното помирение.

Корейският полуостров е разграничен от 1953-та година, в резултат на тригодишната война сред двете Кореи. Заради неуспеха на договарянията за спокойно съглашение през 1954-та година, според интернационалното право двете страни са механически във война.



Богоподобният държател


Ким Ир Сен ръководи страната в продължение на 46 години (от 1948 до 1994), завещан е от сина си Ким Чен Ир, който умира през декември 2011 година и на собствен ред е завещан от сина си и внук на Ким Ир Сен Ким Чен Ун.

 1966: Севернокорейският министър председател, Ким Ъл Сун на протест в Пьонгянг
1966: Севернокорейският министър председател, Ким Ъл Сун на протест в Пьонгянг
Снимка: Getty Images

Известен с крайния фетиш към личността му, Ким Ир Сен публично е именуван Великият водач, а четири години след гибелта му е вписан в конституцията като " безконечен президент ", тъй че механически той към момента е на власт. Рожденият му ден - 15 април 1912 година, е формален празник в Северна Корея.

Преди да стане богоподобен държател на КНДР, той се опълчва на японците, които окупират Корея през 1910 година, като партизански войник. Този път го води до Съюз на съветските социалистически републики. В началото на 1940-те той се бие с японците в редиците на Червената войска.

Нещо повече - той толкоз харесва военния си метод на живот, че Съветите в общи линии са принудени принудително да го вкарат в политиката, защото виждат в негово лице добър вид за министър на защитата.

" Искам да предвождам полк, по-късно дивизия... за какво ми е това (политиката)? Не знам нищо за нея и не желая да се занимавам с нея ", оплаква се той. Но по-късно фрапантно сменя мнението си.

Когато Корея е освободена и неотложно разграничена на руска и американска сфера на въздействие, Ким Ир Сен завзема властта малко по малко, като изтласква останалите водачи, в това число руските.

 Ноември 1957: На честването на 40-годишнината от Октомврийската социалистическа революция; Мао Це Тунг, Никита Хрушчов, Николай Булганин, Анастас Микоян, Михаил Суслов), Ким Ир Сен, В. Широки и Енвер Хоха Ноември 1957: На честването на 40-годишнината от Октомврийската социалистическа революция; Мао Це Тунг, Никита Хрушчов, Николай Булганин, Анастас Микоян, Михаил Суслов), Ким Ир Сен, В. Широки и Енвер Хоха
Ноември 1957: На честването на 40-годишнината от Октомврийската социалистическа революция; Мао Це Тунг, Никита Хрушчов, Николай Булганин, Анастас Микоян, Михаил Суслов), Ким Ир Сен, В. Широки и Енвер Хоха Ноември 1957: На честването на 40-годишнината от Октомврийската социалистическа революция; Мао Це Тунг, Никита Хрушчов, Николай Булганин, Анастас Микоян, Михаил Суслов), Ким Ир Сен, В. Широки и Енвер Хоха
Снимка: Getty Images

По време на ръководството му, въпреки че Пхенян се радва на икономическа и военна помощ от Съюз на съветските социалистически републики, Ким поддържа тясно съдействие и с Китай.

 Китайският водач Дън Сяопин (1904 - 1997, вляво) в диалог с Ким Ир Сен (1912 - 1994, вдясно), водачът на Северна Корея, по време на посещаване в Северна Корея, септември 1978 година
Китайският водач Дън Сяопин (1904 - 1997, вляво) в диалог с Ким Ир Сен (1912 - 1994, вдясно), водачът на Северна Корея, по време на посещаване в Северна Корея, септември 1978 година
Снимка: Getty Images

През 1960 година страната е в апогея на икономическото си развиване, бидейки водеща индустриална мощ в Азия и една от най-мощните комунистически страни в света.

 Вицепремиерът на Китай Дън Сяопин на церемониал с корейския президент Ким Ир Сен, по време на посещаване в Корея, септември 1978 година
Вицепремиерът на Китай Дън Сяопин на церемониал с корейския президент Ким Ир Сен, по време на посещаване в Корея, септември 1978 година
Снимка: Getty Images

През 70-те години Ким Ир Сен подменя марксизмо-ленинизма с националистичната идеология " Чучхе ", с която стартира неизменимия фетиш към обичания водач другаря Ким Ир Сен, както и изолацията на страната.

 Снимка: Getty Images

За дружба с по-малкия брат Тодор Живков

Един образец за огромната изолираност на севернокорейците разкрива и една дипломатическа аудиенция на Соломон Паси в Северна Корея през 2007 година Когато каца в Пхенян на летището някогашният външен министър Соломон Паси бил заставен да даде джиесемеса си на предпазване, до момента в който е в страната. После му го върнали на излизане. Такава е практиката за всички задгранични жители до 2012 година, когато на власт е към този момент Ким Чен Ун и разрешава чужденците да могат да държат в себе си мобилните си телефони.

" За мен беше необикновен потрес, че прибраха джиесема ми, само че също така нямаше по какъв начин да го употребявам, тъй като там нямаше джиесем мрежа ", споделя Паси пред " 168 часа ".

Действието се развива малко откакто са пуснати на независимост медиците ни в Либия. По това време Соломон Паси е ръководител на парламентарната комисия по външна политика. Той носи обръщение от американците, че в случай че КНДР се откаже от нуклеарната си стратегия, ще бъде третирана като Либия - т.е. удобно. Паси получава покана да взе участие в среща на върха с Южна Корея.

Севернокорейците одобряват българският политик като най-високопоставения човек, посетил Северна Корея след Тодор Живков. А Тато е към момента на респект в КНРД. За тях той е нещо като по-малък брат на Ким Ир Сен. Когато домакините разбрат, че населява някогашния кабинет на Живков като ръководител на парламентарната комисия по външна политика, те безусловно онемяват. В техните показа такова нещо е невероятно, тъй като кабинетът на Ким Ир Сен е трансфорат в пантеон след гибелта му. Решават, че в лицето на Паси е пристигнал нов дребен Господ от Европейския съюз.

 Юни, 1975 година: Ким Ир Сен в България с Тодор Живков
Юни, 1975 година: Ким Ир Сен в България с Тодор Живков
Снимка: Getty Images

Самият Ким Ир Сен идва в България през 1975 година Видео е запечатало миг от визитата му с Тодор Живков.



Над 30 часа не оповестяват, че вождът е починал

Вождът издъхва на 82-години на 8 юли след сърдечен удар. Правителството не оповестява за гибелта му 30 часа. Когато севернокорейското държавно радио оповестява, че лидерът Ким Ир Сен е умрял, това е равнозначно на потрес за изцяло изолираното от външния свят население, тъй като диктаторът е въвел и усъвършенствал неповторима система за фетиш към личността, при която вярата в него и неговото националистическо обучение е придобило съвсем набожен темперамент. На погребението му, на което участват стотици хиляди корейци от цялата страна, се стигна и до подиуми на всеобща нервност. Страната потъва в национаен печал 10 дни.



Синът му Ким Чен Ир се преценява с конфуцианското обучение за тригодишен погребален интервал, след което поема партийното управление и се прогласява за началник на страната. Култът към личността на бащата в това време се трансферира и към сина.

Днес умрелият деспот лежи балсамиран под стъклен ковчег в своя някогашни замък Кумсусан, трансфорат в мемориал, през който всекидневно минават хиляди корейци, водени от откровеното възприятие на поклонение. Главата му лежи върху възглавница в корейски жанр, а тялото му е покрито със знамето на Корейската работническа партия.

Надписът на мавзолея гласи: " Ким Ир Сен е Ким Чен Ир и Ким Чен Ир е Ким Ир Сен ". По този метод режимът се погрижи да трансферира значително неподправената любов и почитание към бащата и върху сина, въпреки че това сподели дребен триумф, без значение от перманентната агитация в тази тенденция.

 Мавзолеят Ким Ир Сен в Мемориалния замък Кумусан
Мавзолеят Ким Ир Сен в Мемориалния замък Кумусан
Снимка: Getty Images
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР