На 1 март терминалът за втечен природен газ в Александруполис/Дедеагач

...
На 1 март терминалът за втечен природен газ в Александруполис/Дедеагач
Коментари Харесай

Малинов: Терминалът за ВПГ в Александруполис ще заработи на 1 март

На 1 март терминалът за втечен природен газ в Александруполис/Дедеагач ще стартира да действа.


Това съобщи изпълнителният шеф на Булгартрансгаз ” Владимир Малинов в отговор на въпрос на БГНЕС дали има закъснение в построяването на терминала и по кое време ще бъде пускате употреба.

“Очакваме корабът, който ще бъде самото оборудване да простине на 17 декември в Александруполис. След това ще стартира неговото закотвяне, тъй като ще бъде стационарно оборудване и се чака в първите седмици на януари да дойде по този начин нареченото карго за въвеждане в употреба. Пристига корабът с ВПГ и стартира тестване на цялата система по регазификация с всички уреди ”, изясни Малинов и добави: “Бих желал да Ви уверя, че 1 март е една реалистична дата по отношение на информацията, с която разполагаме все още, да бъде въведен в употреба терминала ”.

БГНЕС напомня, че планът за построяването на терминал за ВПГ до гръцкото пристанище е предпочитан за Европейския съюз. С решение на държавното управление на Бойко Борисов от 2020 година „ Булгартрансгаз “ закупи 20% от акционерния капитал на плановото сдружение „ Газтрейд “ СА, което построява терминала за полутечен природен газ край Александруполис/Дедеагач.


Терминалът ще бъде третото сходно оборудване в района след тези в Ревитуса (Гърция) и Крък (Хърватия), и ще способства значително за повишение на сигурността на доставките и диверсификацията на източниците на природен газ.

Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 милиарда куб.м. природен газ годишно, като част от него ще премине и през българската преносна система. Проектът е в синергия с интерконектора Гърция-България (lGB) и други инфраструктурни планове в района като Разширението на Подземното газово вместилище „ Чирен “ и междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Основни снабдители на ВПГ за терминала до Александруполис/Дедеагач се чака да бъдат компании от Съединени американски щати, Катар и други По IGB и различен съществуващи и бъдещи газопроводи в България и района може бъде доставян естествен таз за консуматори в България, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР