На 1 март министрите на културата от Европа и Азия

...
На 1 март министрите на културата от Европа и Азия
Коментари Харесай

Министрите на културата от Европа и Азия пробваха да изработят мартеници

На 1 март министрите на културата от Европа и Азия пробваха уменията си в направата на мартеници. Министър Лиляна Павлова посрещна делегатите на спонтанна улица на занаятите в НДК, която среща гостите на Българското председателство с традициите ни. През март и април гостите от Европа ще видят и майсторлъка на тъкачеството и грънчарството и ще чуят българската гайда.

София

- Мартеница?

Ина Книурене, Министерство на културата на Литва: Харесва ми, тъй като е за живота, за насладата, за нещо човешко. Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз: Може да приказваме разнообразни езици, само че нашата история и просвета нямат потребност от превод. И се надявам да сме съумели да завладеем и вас - да се завърнете още веднъж в България като туристи и като хора, които ще я запомните, и България ще остане във Вашите сърца с освен това от едно председателство, което уповавам се, да премине сполучливо.
След полемиките си министрите на културата от Европа и Азия продължиха екипната си работа - в усукването на бяло и алено.

Соня Грабервар, Постоянно посланичество на Словения в Брюксел: Невероятно е, видяхме доста осъществявания тук - пеенето, фолклорът... и също мартениците, мисля, че това е прелестно. Ина Книурене, Министерство на културата на Литва: По-някакъв метод всичко това е в естетика. Жалко е, че на открито е зима и може би още не сме видели същинската България.
Затова още на българска земя, мнозина дадоха обещание да откликнат на поканата да се върнат в страната на мартеницата.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР