На 1 март 2023 г. в Плевен започна второто издание

...
На 1 март 2023 г. в Плевен започна второто издание
Коментари Харесай

Теодор Тодоров: Когато си добър, знай си цената!

На 1 март 2023 година в Плевен стартира второто издание на безплатната академия за образование на IT-специалисти GrowIT Участниците са 16 души, определени всред близо 70 претенденти Дългосрочната цел на академията е развиването на Плевен като привлекателен център за софтуерни експерти
" Моето предписание е, че в случай че решиш проблем, парите ще дойдат. Затова в никакъв случай не пъдя пари, а се пробвам да оказа помощ. " Това споделя притежателят на IT компанията ClearWare Теодор Тодоров, основател и на безплатната академия за образование на експерти в областта на осведомителните технологии GrowIT в Плевен.
На 1 март 2023 година в Плевен стартира второто издание на безплатната академия за образование на IT-специалисти GrowIT Участниците са 16 души, определени всред близо 70 претенденти Дългосрочната цел на академията е развиването на Плевен като привлекателен център за софтуерни специалисти
" Моето предписание е, че в случай че решиш проблем, парите ще дойдат. Затова в никакъв случай не пъдя пари, а се пробвам да оказа помощ. " Това споделя притежателят на IT компанията ClearWare Теодор Тодоров, основател и на безплатната академия за образование на експерти в областта на осведомителните технологии GrowIT в Плевен.

На 1 март 2023 година в плевенската бизнес постройка " Мания тауър " стартира второто издание на безплатната академия, което ще предложи задълбочени знания в едно най-търсените сега звена на IT - продуктовият мениджмънт. Миналогодишното пилотно издание на академията стартира на 14 септември и приключи в края на годината, а след края й трима от общо деветимата участници от Плевен и района започнаха своята първа работа в бранша - в компанията ClearWare, която работи върху основаване на прототипи на софтуерни решения за български и европейски започващи компании.
Лектори във второто издание на GrowIT са експерти с дълготраен опит в региона. Бизнес анализаторите Цветина Кирева и Десислава Солакова, дизайнерът Даниела Тодорова, както и създателят на академията Теодор Тодоров ще обиден тематики като: " Жизнен цикъл на разработка на програмен продукт (SDLC) ", " Идентифициране и ръководство на заинтригуваните страни ", " Класифициране на условията " и други. Обученията се осъществят в хибриден формат - присъствено и онлайн, с цел да се подсигурява по-добър достъп. Програмата се организира два пъти седмично сред март и май. Участниците във второто издание са 16 души, определени всред близо 70 претенденти. Организаторите споделят, че не са очаквали такъм напор от претенденти, освен това качествени, което прави подбора доста сложен. Реклама
" С новия курс продължаваме да следваме задачата си за развиването на Плевен като привлекателен център за софтуерни специалисти. Новото издание на академията ще предложи на участниците характерни познания в области като бизнес разбор и дизайн, които са измежду основните за основаването на сполучливи софтуерни артикули. За екипа ни беше извънредно значимо да създадем стратегия, която е в крайник с водещите трендове в региона, тъй че от GrowIT да излизат експерти, съответстващи за пазара на труда ", споделя Тодоров.

Но неговите упоритости са доста по-големи и визионерски: " Целта на академията в дълготраен проект е да трансформира Централна Северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб у нас, като сътвори над 300 нови работни места през идващите пет години ", споделя той.

Медиите непрестанно оповестяват, че Северозападна България е най-бедният регион в страната, а не би трябвало да е по този начин, споделя Тодоров. Същевременно информатиката не изисква изключително огромни вложения в машини и в фабрики, а след коронавирус пандемията дори и офисът не е наложителен. Това е в основата на концепцията за академия в Плевен, в границите на която да бъдат обучавани подбрани хора, с цел да могат в бъдеще да се осъществят на пазара на труда. А част от тях непосредствено да станат част от екипа на ClearWare, компанията на Тодоров. Ако този развой се развива експоненциално, с времето единствено наетите в ClearWare експерти ще станат 300 души, което за Западна България е забележителен брой, без значение дали са съсредоточени в Плевен или в Монтана, Видин или другаде. Това може се случи без необикновен проблем, а за Плевен би било значим запас, счита Тодоров.
Моделът
Теодор Тодоров дълги години е работил в една от огромните IT корпорации - SoftServe, главно украинска, която има офиси на доста места в света и над 10 000 чиновници. Нещо като цех за програмен продукт, дефинира го Тодоров. Попаднал там инцидентно. През 2014 година, когато украинците решили да се диверсифицират след споровете и да излязат от централизацията в Украйна, отворили офиси на доста места, в България - също. Тодоров бил седмият нает чиновник. " В началото бяхме една шепа хора, в този момент в българския офис работят 500 души. Ръководех софтуерни архитекти в Полша и тук, като в същото време обучавахме фрагменти. Първите стажанти, с които работех, също станаха софтуерни архитекти и видях, че мога за оказвам помощ на тези хора да се развиват. Но имам вяра, че това би трябвало да стане там, където има повече смисъл и ще има действителен принос за локалната стопанска система, освен в София ", споделя той.
Реклама
Той счита, че в миг, когато фрагментите на пазара са изчерпани, най-добре е да се поддържат младите гении. " Казах си, че откакто мога да развъртвам гении в тази организация, значи мога да ги развъртвам на всички места ", споделя Тодоров. Миналата година решил да пристъпи към осъществяване на своята концепция..
В помощ на стартъпи
Идеята му обаче не е да развива в Плевен още една IT компания като хилядите по света, а да оказва помощ на стартъпи с новосъздадения екип. " Ако развъртвам стажанти, които да създават програмен продукт, те имат потребност да влязат в IT промишлеността и да минат по стълбичката - junior/intermediate/senior и така нататък Никой обаче няма да желае да наеме цялостен екип от джуниъри, само че пък в случай че приказваме за един еластичен екип от добре подготвени и стимулирани експерти, той може да е доста подобаващ за стартъпи, които имат потребност да бъдат заобиколени от хора, които да работят с тяхното движение, по отношение на техните потребности и да гледат в една посока. Спецификата при започващите бизнеси е, че имат хрумвания, само че техните средства са лимитирани и в множеството случаи имат дребен бизнес опит, по тази причина множеството компании заобикалят работата от тях. Аз се отправям точно в тази посока - да съветвам и да предлагам качествени софтуерни решения за сполучливото бъдещо развиване на продуктите на тези компании ", споделя Тодоров. А прототипни решения, за дребни планове, които потвърждават полезността на дадена започваща компания, биха могли да бъдат създадени и от уравновесени екипи с присъединяване на повече започващи в специалността инженери, ръководени от умел експерт като Тодоров и екипа му отвън Плевен.

Освен това ClearWare не е следващата компания, която се занимава с бодилизинг (бел. ред. - отдаване на експерти под наем), а има упоритостта да се осъществя като 360-градусов сътрудник и съветник, който може да подкрепя създаването на една концепция малко по малко и да обезпечи нужните експерти, които да бъдат приближен сътрудник, водейки започващите бизнеси до стремежи триумф.
И нова просвета на работа
Проектът му дава обещание да сътвори нова просвета на работа - нещо, което също е следил при работата си преди. В Украйна информатиката и осведомителните технологии са нещо като народен спорт, а разликата сред фрагментите тук и там е голяма, споделя Тодоров. Смята, че е имал шанс да попадне на такова място и да види този модел на работа, тъй като трудовите привички и методът към работата на двете места са радикално разнообразни. У нас има анекдот - че България е единственото място в света, където, до момента в който си на работа, се чудиш от кое място да изкараш пари. А там хората са пристигнали да свършат си работата - качествено и с готовност да основат сполучлив артикул, споделя той
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР