На 1 февруари 2022 г. ще изпратим във вечния му

...
На 1 февруари 2022 г. ще изпратим във вечния му
Коментари Харесай

Варна изпраща маестро Борислав Иванов във вечния му път на 1 февруари

На 1 февруари 2022 година ще изпратим във безконечния му път огромния български диригент Борислав Иванов (02.08.1931 – 22.01.2022) - нашия обичан Маестро, диригент, шеф, артистичен шеф и артистичен съветник на Държавна опера Варна, доайен на българските диригенти, оповестяват от пресцентъра на ТМПЦ-Варна.

Тленните остатъци ще бъдат изложени за поклонение на 1 февруари 2022 година от 11.00 до 13.00 ч. в Държавна опера Варна. Погребалната гала ще се извърши по-късно в централния гробищен парк на Варна.

Завършил първия диригентски випуск на Българската държавна консерватория, Борислав Иванов усъвършенства диригентското си майсторство при Херберт декор Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: " Борислав Иванов има огромна благозвучност. Неговата мануална техника се отличава с точност, изясненост, сигурност и рутина и това му разрешава да интерпретира с огромна изразна мощ ". По рекомендация на Караян става диригент и Генерален музикален шеф на Берлинския симфоничен оркестър в продължение на 40 сезона. Доайенът на българските диригенти е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Само с Берлинската филхармония има към 700 концерта и към 380 представления и концерти в Испания.

България участва непроменяемо в блестящата международна кариера на Борислав Иванов, а  Варна и Варненската опера си остават неговият кей до дъно. Независимо от задграничните си задължения, той е диригент и шеф на оперните театри във Варна, Пловдив и София, в продължение на общо 30 години. Организира стотици турнета в чужбина, в които постоянно звучи и българска музика, показва и подкрепя интернационалната кариера на оперни артисти като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Александрина Милчева и други Поставя началото на Вердиевия фестивал в Античния спектакъл на Пловдив; 30 години е артистичен шеф на Оперния фестивал в Палма де Майорка, Оперния фестивал в Севиля и Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, журира интернационалните състезания.

През 2021 година оперните театри във Варна, Пловдив и София празнуват тържествено 90-годишния празник и ненадминатите 70 сезона на диригентския пулт на Маестро Борислав Иванов – един потвърден създател от най-висока класа с неоспорим принос към българската и международната музикална просвета. За това свидетелстват и многочислените му награди, измежду които: Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард декор Вайцзекер; Златен орден за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на " Аудиториум " в Палма де Майорка; " Златна лира " на СБМТД за извънреден принос в развиването и популяризирането на българското музикално изкуство. Почетен жител на Пловдив; Почетен жител на Варна; " Златен век “ на Министерството на културата за извънреден принос към българската култура; " Златно перо “ на Радио Класик ФБ и Галерия " Макта “ и други

Дълбок реверанс и самопризнание!

Светлина по пътя и безконечна памет!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР