На 1 август стартира традиционната лятна кампания “Месец на костното

...
На 1 август стартира традиционната лятна кампания “Месец на костното
Коментари Харесай

Проверете здравето на своите кости

 На 1 август започва обичайна лятна акция “Месец на костното здраве " на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. Инициативата се организира за пета поредна година и се утвърди като най-мащабното профилактично мероприятие в региона на остеопорозата. Скринингът дава късмет на хора от цяла Североизточна България да ревизират " здравето “ на своите кости.

Със основаването на Центъра по остеопороза и остеометрия през 2015 година ние си поставихме за цел да притеглим публичното внимание върху предварителната защита на остеопорозата и нейните съществени обществени и здравни последствия. Резултатите не закъсняха и през днешния ден отчитаме, че 73% от пациентите в нашите акции са подхванали сами крачката да създадат профилактично проучване. Това са над 3 100 души, главно дами, които не са чакали лекарска рекомендация, а сами са се уведомили и са показали разпоредителност в интерес на своето здраве.

Ясно се обрисува положителна наклонност на смяна в съзнанието на българите. Обикновено пациентите у нас чакат или непосредствено наставление от доктор, или демонстрация на симптоматика, с цел да създадат проучвания. За наслада, към този момент се следи " еволюция “ на държанието, която е обвързвана с вдишване на отговорността за здравето в " лични ръце “. Това е модерно мислене, което е обвързвано с готовност за пълностоен живот и предварителна защита на социално-значими и всеобщи болести, измежду които попадат остеопорозата, сърдечно-съдовите болести, диабета и други.

Повече от 4200 души са се присъединили в другите скринингови начинания на Центъра досега. Статистическите данни не престават да будят паника. Над 2/3 от изследваните демонстрират понижена костна компактност в една или друга степен. Остеопения (намалена костна плътност) се записва у сериозен % изследвани още преди навършване на 50 години – над 40 %. А развита остеопороза се следи при 28 % от изследваните.

Резултатите ни стимулират да продължаваме, тъй като, въпреки размерът да наподобява впечатляващ, по разнообразни оценки, той съставлява едвам 5% до 7% от евентуално уязвимата група, която следва да се подлага на регулярна профилактика. Кампаниите, дружно с всички изявления в медиите и обществените мрежи са просветителска работа, която е част от лекарския дълг, наедно с лекуването на към този момент проявените болести.

Самото лекуване е значимо да стартира още на стадий остеопения, когато е по-лесно да се спре загубата на костно вещество и да се обърне процеса. А това значи и профилактиката да стартира по-рано. Препоръчително е първото проучване да се направи след навършване на 40 годишна възраст, а след това да се управлява костната компактност на всеки 3 години - при естествена костна компактност и годишно - при понижена такава.

Остеопорозата е третото най-масово и обществено значимо заболяване съгласно Световната здравна организация. Причина за това са тежките последствия, които води след себе си заболяването за засегнатите и техните близки. Опасността идва от обстоятелството, че остеопорозата се развива " безшумно “, без каквито и да било признаци, до момента в който не стане прекомерно късно. Костната компактност последователно понижава, костите стават нежни и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и даже до гибел.

Единственият сигурен и приет способ за премерване плътността на костите е ДЕКСА-изследването. За страдание Здравната каса не покрива неговата стойност, а тя е непостижима за огромна част от най-застрашените от заболяването – хората в пенсионна и предпенсионна възраст.

Кампанията " Месец на костното здраве “ планува преференциални цени за проучване с най-модерната ДЕКСА инсталация в района. През целия месец Август всички пациенти ще имат опция да изследват една контролна зона: тазобедрена става, лумбални прешлени или предмишница на цена от 20 лева

Записванията към този момент текат, а часовете се резервират онлайн на Facebook профила на Центъра по остеопороза и остеометрия или на следните телефони:

052 / 803-900

0888 / 088-991

0892 / 604-172
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР