На 1 август отбелязваме Световния ден за борба с рака

...
На 1 август отбелязваме Световния ден за борба с рака
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за борба с рака на белите дробове

На 1 август означаваме Световния ден за битка с рака на белите дробове. Той продължава да бъде един от най-разпространените типове рак в света, отнемащ повече животи годишно, в сравнение с ракът на гърдата, дебелото черво и простатата.

Изчислено е, че това онкологично заболяване е причина за съвсем един на всеки пет смъртни случая от рак в международен мащаб. Ракът на белия дроб е на второ място по периодичност измежду онкологичните болести при мъжете в Европа и на трето при дамите, а в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по периодичност при дамите. 

Според Башар Рахал медицината в България не е превантивна, а чак когато нещо те заболи

В края на предходната година фармацевтичната компания AstraZeneca започва акция „ Аз по този начин си кашлям “. Целта е да предизвика българите към интензивност във връзка с тяхното лично здраве. Именно продължителната кашлица е един от водещите признаци на болестта.

Други признаци, които също не са за подценяване, са зной, болки в гърдите, загуба на тегло, изнемощялост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), обособяване на кръв в слюнката. Част от тях елементарно биха могли да се асоциират с други белодробни заболявания и да забавят слагането на диагнозата. 

Над три хиляди са измежду мъже

Известният артист и продуцент Башар Рахал, който е дипломат на акцията, направи видеообръщение в обществените мрежи: „ За втора поредна година се наемам персонално в акцията за предварителна защита и ранно различаване на признаците (на рака на белите дробове). Затова, имам да ви кажа нещо значимо. Ако имате кашлица, продължаваща над три седмици, тежест в гърдите, задъхване при леко изпитание, в случай че сте дълготраен пушач, не казвайте просто за следващ път „ Аз по този начин си кашлям “, а се консултирайте с доктор. Погрижете се за здравето си! “.

В ранните стадии болестта протича съвсем постоянно безсимптомно. Именно по тази причина постоянните прегледи и скринингът са от водещо значение за ранното диагностициране, което от своя страна е основно за по-дългата преживяемост на пациентите.

Данните демонстрират, че всяка година в България с белодробен карцином се диагностицират над 4000 души, а 5-годишната преживяемост освен това заболяване остава ниска заради късното слагане на диагнозата.

Най-честата причина за рак на белите дробове е дейното тютюнопушене. То усилва риска от развиване на заболяването почти 30 пъти. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионалната експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, фамилната обремененост.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР