На 1 април в институцията на омбудсмана постъпи писмо от

...
На 1 април в институцията на омбудсмана постъпи писмо от
Коментари Харесай

След сигнал от омбудсмана: ВАП отменя спорни текстове от наредби за такса смет в някои общини

На 1 април в институцията на омбудсмана постъпи писмо от Върховна административна прокуратура (ВАП), която осведоми, че по сигнала на омбудсмана от 23 март т.г. е формирана кореспонденция в отдел „ Надзор за правда “ и са подхванати „ незабавни дейности “ за анулацията на незаконосъобразни текстове в няколко общински наредби за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги в раздел „ Такса за битови боклуци “.
Омбудсманът Диана Ковачева сезира прокуратурата след инспекция в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия, по отношение на декларациите за освобождение от заплащане на такса битови боклуци, когато парцелът не се употребява, се одобряват до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът е до 30 ноември на миналата година.
Повод за инспекцията на омбудсмана и сезирането на ВАП са тъжби на пострадали притежатели на парцели от Община Видин, които алармираха омбудсмана, че им се отхвърля банкет на заявления, подадени след 31 октомври 2021 година, с мотив, че са осъществени промени в нормативната уредба.
В този съответен случай проф. Ковачева още при започване на тази година предложи на Общински съвет – Видин да приведат незаконосъобразните текстове от наредбата си в сходство със Закона за локалните налози и такси.
„ Тъй като подзаконовия нормативен акт е публикуван от общинския съвет, оспорването му е подсъдно на административен съд Видин, а съответната прокуратура (Окръжна прокуратура Видин) е оторизирана да подаде митинг. Затова и материалите по преписката навреме са изпратени с подобаващ прокурорски акт по подготвеност на същата, за протестиране на незаконосъобразните разпореждания пред административен съд “, пишат от ВАП.
Припомняме още, че в сигнала си до прокуратурата омбудсманът осведоми, че в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени спомагателни условия за освобождението от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Проф. Ковачева дава образци с последните регистрирани индикатори на водоподаването и електрозахранването на имота; уверение от ВиК, уверение от електроразпределение, доказващи, че за избран парцел през последните 3 месеца не е употребявана надлежно вода, ел. енергия; липса на отговорности за локални налози и такси за предишни години.
Тогава омбудсманът категорично акцентира в мнението си, че законодателят тъкмо и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всевъзможни спомагателни условия, в това число условието за показване на удостоверения от снабдители на публични услуги, не намират основа в закона.
Проф. Диана Ковачева бе безапелационна, че с въведеното условие за липса на отговорности към общината е нарушен един от главните правила на положителното ръководство, а точно правилото на правда.
От ВАП осведомят още проф. Ковачева, че са „ подхванати същите дейности по реда на надзора за правда по отношение на инспекция за правомерност и протестиране от страна на съответните прокуратури, за анулация на правила от наредбите за администриране на локалните такси и цени на услуги, издадени от общинските препоръки в страната, включително на изброените в предлагането Ви общини, поради несъгласието им с разпореждания от нормативни актове от висока степан
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР