На 1 април Службата за сигурност на Украйна връчи уведомление

...
На 1 април Службата за сигурност на Украйна връчи уведомление
Коментари Харесай

Наместникът на Киево-Печерската лавра Павел заподозрян по две наказателни дела

На 1 април Службата за сигурност на Украйна връчи съобщение за съмнение на викария на Киево-Печерската лавра, митрополит на Украинската православна черква (Московска патриаршия) Павло Лебедя.

По думите на самия митрополит той е упрекнат в " съдействие с Русия и подстрекаване към междурелигиозни връзки ".

Както заяви митрополитът пред кореспонденти,  " в резюме " му е било казано в какво е упрекнат. " Казват също, че съм проклел президента. Аз не съм проклел никого. Казах думите от Евангелието, че нашите сълзи няма да паднат на земята, а ще паднат върху главите на тези, които провокираха тези безредици ", сподели той.

Съобщава се, че самата лавра е отцепена от полицията.

На 29 март изтече крайният период, в който монасите от УПЦ получиха заповед да изоставен стените на Киево-Печерската лавра, след което комисията за прекачване на оборудванията на най-стария украински манастир назад на страната трябваше да стартира работа.

Сутринта на този ден митрополит Павел излезе с яростно послание.

" Казвам ви, господин президент, и на цялата ви мафия, че нашите сълзи няма да паднат на земята - те ще паднат върху главите ви... Бог няма да елементарни на вас и на
Всичко за Вашата сватба
вашето семейство това действие ", обърна се той задочно към Володимир Зеленски.

В какво е обвинен митрополит Павло?

Източник от Службата за сигурност на Украйна е удостоверил пред BBC News Ukraine, че митрополит Павло, викарий на Киево-Печерската лавра, е свикан за разпит и че домът му се претърсва.

Според източника митрополитът е обвинен в осъществяването на закононарушения по член 161 и член 436-2 от Наказателния кодекс на Украйна. Става дума за оправдаване и отказване на въоръжената експанзия на Русия против Украйна, както и за дискриминация на жители въз основа на тяхната народност, религиозни убеждения и така нататък (този член включва и подбудителство към омраза).

Все още няма публично изказване от страна на СБУ по този въпрос.

Изявлението на Украинската православна черква (Московска патриаршия) гласи: " на 1 април 2023 година, към 7:30 ч., чиновниците на СБУ предадоха съмненията на митрополита на Вишгород и Чернобил Павло, викарий на Киевската печерска лавра. Митрополит Павло е упрекнат в подбудителство на междурелигиозна разпра (член 161 от Наказателния кодекс). Делото се отнася до изказвания във връзка с ПЦУ [автокефална православна черква на Украйна] и Константинополската патриаршия, които той е споделил във видеопослание, озаглавено " Искаме правдивост за нашата
Всичко за Вашата сватба
черква ", се споделя в изказване на манастира.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg