На 1 април отбелязваме Международния ден на хумора и шегата.

...
На 1 април отбелязваме Международния ден на хумора и шегата.
Коментари Харесай

Топ 10 на първоаприлските шеги по света

На 1 април означаваме Международния ден на хумора и шегата. Денят става интернационален празник при започване на 20 век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските смешки получават собствен народен нюанс. През 1970 година Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ), от 1993 година - Европейски съюз за радио и телевизия, афишират 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един тип предизвестие - никой да не се връзва на първоаприлските новинарски излъчвания.

Преди това историята на Деня на  шегата не е напълно ясна, никой не може да  уточни тъкмо по кое време този празник е станал известен. Смята се, че той поражда по едно и също време на  разнообразни места и съответствува с честванията на пролетта и пролетното равноденствие.

Денят на шегата 1 април се чества в доста страни по света, в това число и в България.

Топ 10  на първоаприлските смешки

Лондон, 1 април 2009 година /БТА/ Една от най-популярните първоаприлски смешки е историята със спагетените дървета. През 1957 година новинарската стратегия „ Панорама ” на Би Би Си оповестява, че с помощта на мекия климат през зимата и на цялостното заличаване на спагетения житояд, швейцарски фермери събират богата годишна продукция от този тип тестено произведение. Съобщението е съпроводено от видео материал, който демонстрира по какъв начин фермери берат спагети от дървета. Огромен брой фенове повярвали на новината и телефоните на Би Би Си загрели от позвънявания на хора, искащи да научат по какъв начин да отгледат лични спагетени дървета. Тази смешка заема първо място в класацията на в. „ Дейли телеграф ”.

2. През 1977 година в. „ Гардиън ” разгласява особено приложение от седем страници, отдадено на Сан Серифе - дребна република от седем острова в Индийския океан, ситуирани във формата на точка и запетая. Поредица от материали разказва географията и културата на измислената страна. Много читатели се обаждат в редакцията, с цел да научат повече за забавната туристическа дестинация.

3. През 1980 година Би Би Си оповестява, че фамозният часовник Биг Бен ще бъде заменен с електронен, с цел да не изостава. Много шокирани слушатели се обаждат и споделят, че новината за плануваната смяна ги е разгневила мощно.

4. През 1989 година предприемачът Ричард Брансън каца в покрайнините на Лондон с балон, който наподобява на летяща паница. Хиляди водачи на МПС оповестяват, че са видели НЛО. На място идва полиция. Служителите на реда откриват, че става дума за първоаприлска смешка, с която предприемачът популяризира компанията си „ Върджин рекърдс ”.

5. Миналата година Би Би Си пусна репортаж за летящи пингвини, съпроводен от видео клип, който се трансформира в един от най-гледаните в интернет. Водещият Тери Джоунс изясни, че странните създания са уловени в кадър, до момента в който е снимана поредицата „ Чудесата на еволюцията ”. По думите на Джоунс летящите пингвини не се скупчват като останалите си събратя на едно място, с цел да се топлят в антарктическия мраз, а отлитат в Южна Америка, с цел да се пекат под тропическото слънце.

6. През 1998 година веригата заведения „ Бъргър Кинг ” разгласява реклама на цяла страница в „ Ю Ес Ей тудей ”, представяйки специфичния бургер „ Left-Handed Whopper ” за хора, служещи си с лявата ръка. Много американци „ се хващат ” на шегата и стартират да прецизират какви бургери желаят, когато вършат поръчките си.

7. През 1986 година хиляди поданици на Париж са възмутени от известието във в. „ Паризиен ”, че Айфеловата кула ще бъде разглобена и ще бъде инсталирана отначало в тематичния парк Евро Дисни.

8. През 2004 година програмата „ Тудей ” на Радио 4 на Би Би Си афишира, че известната уводна мелодия на предаването „ The Archers ” ще бъде заменена и вместо нея ще звучи нова електронна версия на Брайън Ино.

9. През 1976 година Патрик Мур споделя на слушателите на Радио 2, че тъкмо в 9:47 часа на този ден ще има извънредно нареждане на планетите, което ще понижи гравитационното притегляне на Земята и че всеки, който скочи във въздуха по това време, ще изпита необичайно плаващо чувство. Стотици слушатели се обаждат, с цел да оповестят, че в действителност са усетили феномена.

10. През 1994 година компания BMW продължава традицията си да пуска шеговити реклами по случай 1 април, представяйки най-новото си достижение - конвексни лазери, сложени начело на всяка от гумите. Предназначението им е да топят леда и снега по пътя.
БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР