На 1 400 пострадали е оказана помощ през настоящата година,

...
На 1 400 пострадали е оказана помощ през настоящата година,
Коментари Харесай

ПСС е помогнала на 1 400 пострадали през тази година

На 1 400 потърпевши е оказана помощ през актуалната година, заяви шефът на Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК Емил Нешев на конференция по отношение на началото на зимния сезон.

През миналата 2020 година е била оказана помощ общо на 2 503 души - спадът е с над хиляда потърпевши.

Основният спад е от случаите на оказана помощ по ски пистите - през миналата година те са 1 234, като за 2019/2020 година те са били 2 376. Имаме повече от 1000 случая по-малко поради коронавирус, заради по-малкото визити на непознати туристи, и изобщо - по-малката населеност по ски пистите, сподели Емил Нешев.

Не е такава обстановката обаче при осъществените акции във високата планина - случаите, в които ПСС няма дежурни постове в планината, а всичко се провежда от обитаемоте места и вземат участие съвсем напълно доброволни планински спасители. Тези акции са 143 до през вчерашния ден, при 114 през миналата 2020 година. Това демонстрира сериозен растеж в акциите във високата планина. 

При тези 143 акции е оказана помощ на 166 индивида, от тях 155 са живи, 10 души са умряли, а един към момента е в неопределеност. Има и над 65 случая на оказана помощ единствено по телефона от спасителите от Централния денонощен пост, без да се постанова излизане на хора на терен, добави Емил Нешев.

Според броя акции във високата планина преди всичко е Стара планина - с 40 акции, 36 са в Рила, в Пирин - 34, Витоша - 26, Осогово, Беласица и Родопите са с по две акции и една е на Славянка.

Според повода, довела до нуждата от избавителна акция, преди всичко е туризмът в планината /101 акции/, 10 са породени от фрирайд със ски, седем от фрирайд със сноуборд. 

Все по-малко стават случаите от битов темперамент по хижи и заслони. Планинските спасители са осъществявали съвсем напълно транспортни акции /102/, при които е трябвало да намерят потърпевшия, да го стабилизират и транспортират до място, където може да бъде предаден на незабавна помощ.

Имало е и 24 случая на извеждане от сложна обстановка и 14 на търсене. Една акция е била с потребление на хеликоптер. Имало е и една лавинна акция и една евакуция от високи дървета на парапланеристи.

Основната причина за случаите в планината остава подценяването на изискванията, както и недооценяване на личните благоприятни условия. Непознаването на теренните особености и метеорологичната конюнктура също са фактори, които водят до несгоди, наред със слабата физическа подготовка, извънпистовото каране и несъответствуващата екипировка.

Въпреки пандемията, в ПСС са се състояли главните курсове за образование и тази година има 15 нови сертифицирани спасители, трима лекари - планински спасители, четирима нови инструктори по планинско избавяне и един нов инструктор в Групата за избавяне с кучета.

В уеб страницата на ПСС се поддържа настояща информация за запознаване на излизащите в планините с всичко належащо за предотвратяване от произшествия.

Тази година успяхме да достигнем до сърцето на доста хора и компании, имахме няколко огромни акции и успяхме да съберем над 130 000 лв. от дарения и спонсорства, сподели още шефът на ПСС Емил Нешев, като благодари на всички, присъединили се в подпомагането на Службата. Оценяваме всяка стотинка, която хората са извадили от джоба си да ни дарят, с цел да бъдем по-ефективни и по-добри, сподели той. В уеб страницата на ПСС е създадена форма за онлайн дарения.

Благодарение на тези акции от ПСС са се сдобили с RECCO детектори, наети за пет години, като се надяват да им оказват помощ в спасяването на хора.

Председателят на ПСС на БЧК инж. Веселин Ганчев призова скиорите да се преценяват със личните си благоприятни условия и с означенията на пистите. Основно предписание е " задният пази предния ".

По отношение на т.нар. фрирайдъри - скиори и сноубордисти, които карат в необработени терени, Ганчев прикани да се преценяват с разпоредбите, а по този начин също да се срещнат с устройства, които биха им помогнали, като самостоятелни лавинни уреди, само че макар тях, да не считат, че ги вършат безсмъртни.

За елементарните туристи Ганчев предложи добрата екипировка и предварителната подготовка във всяко отношение, а родителите на дребни деца да внимават за белези на измръзване. Основното нещо при планината е тя да не бъде подценявана, подсети Веселин Ганчев, който прикани също планината да не бъде замърсявана.

Сезонът слага на тестване всички нас, сподели ръководителят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров на конференцията. По думите му, всички туристи, които ще употребяват планините, са предпазени, тъй като зад тила им стои мощна институция - ПСС. Близо 600 доброволци, 60 чиновници и над 20 подготвени кучета са разполагаем в 33 отряда в цялата страна, сподели Григоров и ги оприличи на войска от хора с огромни сърца, които постоянно рискуват своя живот, с цел да спасят различен. 

Животът е наш, длъжни сме да го пазим, да съблюдаваме напътствията и да сме рационални, когато сме в планината, уточни той. И без значение, че сме сигурни и съблюдаваме разпоредбите, все отново е хубаво да се застраховаме, една застраховка е една гаранция, сподели още Христо Григоров.

На конференцията участваха и кучетата Чадда и Гари с техните водачи Катя Иванова и Симеон Табаков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР