На 09 май в 19:00 часа в KICK`s в София

...
На 09 май в 19:00 часа в KICK`s в София
Коментари Харесай

Специализирано списание за танцово изкуство излиза на българския пазар

На 09 май в 19:00 часа в KICK`s в София ще се състои премиерата на брой 1 на новото и само към този момент българско профилирано „ Списание за танц ".

Водеща тематика на първия брой на изданието е „ Красотата в танца ". На нея е отдадено особено есе, което предлага самобитна история на визиите за хубост в танца. Отделно, дванайсет изявени модерни български и интернационалните хореографи и актьори, дружно с един мъдрец, дават отговор на въпроса: „ Какво е хубостта в танца за вас? ". Така броят разрешава да проследим какво се крие зад идеала за хубостта в танца и по какъв начин той се променя във времето. Част от другите акценти в изданието са: показване на новите и по-малко познати танцови стилове, които през последните години набират известност на танцовата карта на София; по какъв начин се развиват и какво да чакаме от разнообразни танцови пространства в страната; рецензии за открояващи се министър председатели, състояли се през миналата година по сцените; календар с идни събития и доста други.

„ Списание за танц " ще излиза един път годишно и ще предлага актуален взор върху изкуството на танца в другите му жанрове и върху танцовата просвета в актуалния живот. В 120 пълноцветни страници то ще показва процеси, персони, събития и хрумвания от класическия до актуалния танц в България и по света. Ще обръща внимание на историята на танца в страната и за първи път на български език в него ще бъдат оповестени преводи на значими теоретични текстове.

Успешни образци за сходни профилирани издания има в доста страни. Един от най-емблематичните измежду тях е на немското списание " tanz ", чийто основен редактор Арнд Веземан също е измежду създателите в брой 1 на Списание за танц и ще бъде специфичен посетител на премиерата в София.

Самостоятелно списание, отдадено на танц, съществува в България за известно време през 20-те години на предишния век, появява се за малко и през 90-те години, само че сходна медия до момента отсъстваше. Поради това екипът на Международен фестивал за актуален танц и пърформанс „ Антистатик " – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор) - се заемат със задачата да основат модерно, атрактивно и ориентирано към разнообразни читатели издание, което да ги вкара в разнообразни хрумвания в богатия свят на танца и многообразието от събития.

Te споделят новината за излизането на брой 1 на „ Списание за танц " във връзка 29 април - рожденият ден на именития френски балетист и хореограф Жан-Жорж Новер, който от 1982 година насам, по концепция на ЮНЕСКО и Международния сценичен институт, се отбелязва като Световен ден на танца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР