На 09.06.2022г. – четвъртък, от 12.30 часа пред сградата на

...
На 09.06.2022г. – четвъртък, от 12.30 часа пред сградата на
Коментари Харесай

И рибарите на протест днес

На 09.06.2022г. – четвъртък, от 12.30 часа пред постройката на Министерството на земеделието на улица Христо Ботев №55, сдружението на рибарите от Балканка – София, провежда митинг, по отношение на оповестеното от 13:00 часа съвещание на Националния съвет по горите, на което ще се разискват резултатите от използването на Заповед № РД 49-195/21.05.2021 година и на Заповед № РД 49-196/21.05.2021 година, променена със Заповед № РД 49-398/16.09.2021 година на служебния министър на земеделието, храните и горите – Христо Бозуков, с които се направи опит за ограничение на сечта в крайречните гори и в горите във фаза на напреднала възраст.

Протестът е тъкмо по отношение на опазването на старите гори и на крайречните гори, безразборната сеч на които се трансформира в последните години в народен спорт.

Първата заповед, която ще се разисква, беше опит тъкмо за опазването на крайречните гори, само че тя изтече още в края на 2021г.

Така или другояче, със или без заповеди, крайният резултат е жесток – всеобщи сечи на всички места и цялостно обезлесяване на крайбрежията на реките.

Поначало горите са най-хубавото средство за понижаване на риска от наводнения. Те задържат водата при порои и по този начин тя се оттича доста по-бавно към реките, а това е доста значимо и за салдото на подпочвените води.

Горите защищават и останалата ниска растителност да не бъде отнесена, понижават ерозията по скатовете, с цел да не се затлачват реките.

Без дървета по крайбрежията и близките скатове водата се изтича доста бързо в реките, усилва се оттока и скоростта и по този начин се основават рисковете от наводнения, които станаха нормални през последните години у нас.

От своя страна, крайбрежната растителност и дърветата по крайбрежията на реките имат още доста потребни функционалности.

С кореновата си система те също предотвратяват ерозията и изкопаването на крайбрежията, посредством нея обезпечават местообитания на всички типове водни животни, самите дървета около реките са дом и на доста типове птици, и най-важното – крайбрежната растителност е от основно значение за поддържане самопречистващите функционалности на реките, тъй като те улавят замърсителите или казано по-просто „се хранят с тях“.

Само един образец са нитратите, които се употребяват безотговорно като торове в земеделието, попиват в почвата или биха попаднали след проливен дъжд право в реките, а крайбрежната растителност и дърветата имат тази функционалност да се подхранват с остатъците от наторяването.

Ето за какво митингът се провежда със следните претенции:

1. Въвеждане в горското законодателство на отбрана в 10% от всички остарели гори, отговарящи на критериите, без значение каква е собствеността им, които да се опазват като „гори във фаза на старост“. Там, където липсват задоволително по повърхност остарели гори, да се защитят горите с капацитет за постигане критериите за „гора във фаза на старост“.

2. Въвеждане на ясна, цялостна и безапелационна възбрана в горското законодателство за сечи на крайречни гори и крайбрежна растителност, с изключение на в случаите, посочени в чл.140, алинея 3, точка 2 от Закона за водите, т.е., за унищожаване единствено на израсналите във водното течение дървета, дънери, шубраци и всички паднали или с заплаха да паднат дървета по крайбрежията на реките!

Страната ни е поела задължения по тези въпроси пред Европейския съюз, а изобщо не ги извършва, и сечите, изключително по крайбрежията на реките, се трансфораха в всеобщ спорт за изкарване на пари от доближени до властта „инвеститори“, без значение кой е на власт!

В противоположен случай не се чудете кой ще е отговорен за вредите от идващото наводняване, се споделя в декларация на рибарите.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР