На 08 май в 17:00 ч в препълнената зала на

...
На 08 май в 17:00 ч в препълнената зала на
Коментари Харесай

В РКИЦ се състоя предпремиера на филма „Собибор”

На 08 май в 17:00 ч в препълнената зала на Руския културно–информационнен център (РКИЦ) се състоя предпремиерата на кино лентата „ Собибор”.

Сред формалните лица бяха Посланикът на Русия в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров, Лидерът на БСП-София Калоян Паргов.



" Благодаря, че сте тук в тази зала, с цел да изгледаме този филм! – стартира шефът на РКИЦ Павел Журавльов. В България филмът ще се излъчва в кино „ Люмиер” – добави той.

„ Ще приказвам на съветски, с цел да не Ви смущава моят български” - стартира представителят на Россотрудничество в България Владимир Истреба. „ Това е първият филм в история на съветския кинематография, на който премиерата върви из целия свят. Това е едно неповторимо събитие за нас. След кино лентата „ Звезда” през 2000 година, стартира възобновяване на така наречен " патриотически филми ", свързани с героизма на нашия народ. Благодарение на такива филми, би трябвало да се помни онази покруса, която претърпя освен руският народ, само че и цяла Европа.



С днешния филм, би трябвало да осъзнаем покруса освен на еврейския народ, само че и на всички хора, които бяха наранени от Втората международна война. Филмът към този момент е гледан и в Съединени американски щати, Франция, Германия, Чехия. За първи път " Собибор " беше излъчен в Полша, а световнате му премиера ще се състои в Берлин. Изказваме своите благодарности на Чавдар Минчев, с помощта на който този филм ще може и да се види в България ", приключи Владимир Истреба.

Наистина " Собибор " ще се гледа из целия свят, той се в появява в най-подходящия миг. Заедно с него на бял свят излезе американски филм с рисувани герои в заглавието, на който също има дума война. Различни гледни точки, разнообразни подходи.



Филмът „ Собибор” се обосновава на същински документални обстоятелства, същински жертви на една същинска война, другият филм споделя една измислена история, която може би притегля фена в кината, само че остава доста малко в тяхното схващане – разяснява кино лентата кинокритикът Александър Дунев.

* Филмът споделя за единственото сполучливо всеобщо бягство от лагер на нацистите в историята – от момента на това събитие до тази година се навършват 75 години. Режисьорът и изпълнителят на основната роля е Константин Хабенски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР