На 08.07.2021 г. от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на

...
На 08.07.2021 г. от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на
Коментари Харесай

Изложба „С ухание на казанлъшка роза в Пазарджик“ представя ...

На 08.07.2021 година от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложбата „ С благоухание на казанлъшка роза в Пазарджик “ на Исторически музей „ Искра “ – гр. Казанлък.

Макар да не произлиза от България, маслодайната роза се е трансформирала в един от безспорните знаци на страната ни. Тя символизира на първо място възкресение, живот, хубост, младост и здраве. Това царствено и плодородно растение заема особено място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на сантиментални истории, митове и разкази, които вълнуват и до през днешния ден.

България е една от дребното страни в света, които са облагодетелствани с съвършени условия за развъждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната „ Долина на розите “ стартира развиването на производството на розово масло, като през XIX век България съвсем монополизира международното доставяне с този артикул.

Изложбата включва над 100 експоната от богатият фонд на Исторически музей „ Искра “, представяща обичайния за Казанлъшкия край занаят за последните над 300 години – апаратура за варене на розово масло и розова вода, съдове за предпазване и експорт на розово масло, предмети, показващи историята на търговията с розово масло през XIX и XX век.

Изложбата е гостувала в редица български градове – Бургас, Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Созопол, Поморие, Габрово, Търговище, Добрич и Полски Тръмбеш.

Изложбата ще остане експонирана до 12 септември 2021 година и може да бъде посетена в работни дни: от 9,00 до 17,00 ч., събота: от 10,00 до 17,00 ч.

Телефон за връзка и поръчки: 034/44 57 19.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР