На 07.07.2023 г. в кметството на село Куртово Конаре и

...
На 07.07.2023 г. в кметството на село Куртово Конаре и
Коментари Харесай

„Водено от общностите местно развитие“ подход дава нови възможности за населението на община Стамболийски



На 07.07.2023 година в кметството на село Куртово Конаре и кметството на село Йоаким Груево, общ. Стамболийски, от 10:00 ч. се организираха образования за локални водачи и заинтригувани страни по отношение на разработване на тактиката на Сдружение „ Местна инициативна група община Стамболийски “.  В образованията се включиха по 20 участника от всяко обитаемо място.

Обученията са част от осъществяване на Административен контракт №РД50-136/ 13.04.2023 година за даване на безплатна финансова помощ по процедура № BG06RDNP001-19.610 за асортимент на планове за подготвителни действия по подмярка 19.1 „ Помощ за подготвителни действия “ от мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “ от Програма за развиване на селските региони 2014-2020 година

В образованията бяха включени следните тематики:
Подробно показване на финансирането по стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година (ПКИП), при многофондово използване на метода Водено от общностите локално развитие(ВОМР) Подробно показване на финансирането по стратегия „ Околна среда “ 2021-2027 година (ОС), при многофондово използване на метода Водено от общностите локално развиване (ВОМР) Подробно показване на финансирането по стратегия „ Образование, при многофондово използване на метода Водено от общностите локално развиване (ВОМР) Подробно показване на финансирането по стратегия „ Развитие на човешките запаси “ при многофондово използване на метода Водено от общностите локално развиване (ВОМР) Подробно показване на Специфичните цели от СПРЗСР Представяне на положителни практики от локалните инициативни групи в предходния програмен интервал. Възможности за територията на МИГ посредством многофондова СВОМР 2023-2027г. Представяне на план на конструкция на Стратегия за ВОМР Критерии за избор на тактики за Водено от общностите локално развитие Представяне на положителни европейски практики при използването на Smart Villages (Умни селища) планове
В края на образованието имаше полемика, която разреши на участниците да споделят своите хрумвания по отношение на вероятните цели в тактиката, бъдещи начинания и планови действия. Част от споделените хрумвания са фокусирани върху – възстановяване на локалната инфраструктура, паркови пространства, благоприятни условия за развиване на културния живот посредством поддръжка за читалищна активност, основаване на нови работни места и нови благоприятни условия за приобщаване на малцинствени групи посредством просветителни подходи и други Специален фокус се сложи върху опциите, които метода дава за по-възрастното население, както и опциите за тях в областта на опазването на здравето, рехабилитационните действия и други свързани с медицински услуги и грижи. Обсъдени бяха и опциите за земеделските производители и стопани, защото района е присъщ с зеленчукопроизводство. Представени и разисквани бяха също по този начин и  опциите за дребния и междинен бизнес, които метода ВОМР предлага при създаване на многофондова тактика.

Този документ е основан в границите на Административен контракт № РД50-136/ 13.04.2023 година за даване на безплатна финансова помощ по процедура № BG06RDNP001-19.610 за асортимент на планове за подготвителни действия по подмярка 19.1 „ Помощ за подготвителни действия “ от мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “, който се реализира с финансовата поддръжка на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Цялата отговорност за наличието на обявата се носи от Сдружение „ Местна Инициативна Група Община Стамболийски “ и при никакви условия не може да се смята, че този документ отразява публично мнение на Европейския съюз и Управляващия орган.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР