На 05 октомври 2021 година от 18:00 часа се открива

...
На 05 октомври 2021 година от 18:00 часа се открива
Коментари Харесай

Откриват юбилейна изложба на талантливия и обичан варненски художник Пламен Монев

 На 05 октомври 2021 година от 18:00 часа се открива II-рата част от юбилейна галерия на надарения и обичан варненски художник Пламен Монев в влиятелното пространство на Градска Художествена Галерия Борис Георгиев - Варна. Eкспозицията обединена в тематиката " Живописни пътеписи " се реализира в партньорство с изложба Le Papillon и ще бъде експонирана до 25 октомври в залите на Градска художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна.

След показване на кавалетните последни произведения на създателя в Арт Галерия Папийон, за пространството на Градската изложба са подбрани по-монументални картини от разнообразни креативен интервали на художника. Но селекцията е обогатена и от приключени безусловно преди броени дни живописни платна в другите стилистики, в които създателят борави с лекост – от пейзажи с безбрежен небосвод, наситени с живот градски пейзажи, до чисто нереална асоциативна живопис и композиции в типичния за него минималистичен изказ.

Поводът за огромното показване на създателя точно в този миг е 60-годишен персонален празник на създателя, почетен през 2021 с влиятелната премия " Варна " в региона на образните изкуства. Безспорен е приносът му към културният живот и образа на града, посредством изпълнените от него планове. По негов план е мозаечната икона на патрона на града Св. Николай Чудотворец, на фара в пристанище Варна. Съществен принос в документирането с художествени творби с точни възстановки на визията на остаряла Варна е направените от него рисунки, акварели и живописни картини на тематика гр. Варна от началото на ХХ-ти век. Те дават образа и интериорното решение на музея " За дребни и огромни ", част от " Археологичеки музей Варна ". Много от картините му са самобитно поклонение пред златните времена на остаряла Варна, като разпространяват европейската визия на града от архитектурна и естетическа позиция.

Ако виждаме високия професионализъм на Пламен Монев, не може да пропуснем извънредно богатата му просвета, надалеч надхвърляща нужните знания за живопис, комбинация, история на изкуството. Любознателността и ползите му издават неговия търсещ познания, естетика и хубост манталитет, както в заобикалящите ни естествени, само че и урбанистични естествени дадености, по този начин и в мъдростта на философията, в благосъстоянието на образност и ентусиазъм в качествената литература и кино изкуство, та чак до изящността с бонвивански привкус, с която разказва кулинарните си находки и достижения.

Изкуството на Пламен Монев несъмнено има огромна художествена стойност. То се ситуира в полето на пейзажната с фигуративни детайли живопис, при която академичната школа с импресионистични и фовистични детайли намира израз в мощно пластичните му и майсторски изпълнени картини. Следвайки творчеството на художника през годините, във всяка експозиция откриваме блян да внася светлина и бодрост и усещаме завоалиран оптимизъм във всичките си творби. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се любува на живота, на умеенето му да намира красивото на всички места, даже когато то е мимолетно. Душевния си блян към баланс и естетика той показва на платното посредством безапелационна четка с безапелационен размах, тънко изведен подробност, непорочност на линията, съвършени композиции и бляскав фовистичен нюанс. В своите произведения съумява да пресъздаде оня застинал дзен миг на съзерцаване, по едно и също време с чувството за полъха на времето, за живот и придвижване. Едни от обичаните му тематики – пейзаж и натюрморт с пейзажни детайли с нищожно човешко наличие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, разкриват любознателният му дух на странник. Зрителят е подканен да надникне " през прозореца " и да поеме на странствуване в пъстър свят, изпълнен с съзвучие и безвремие.

Юбилейната галерия на Пламен Монев е подкрепена от Общински фонд " Култура " на Община Варна и към нея е публикуван азбучник, в който са включени както последните произведения на създателя, по този начин и селекция от творчеството му през годините.

Ние жадуваме хубост и, освобождавайки се от илюзорната логичност на светлосенките и вероятността, съграждаме нова земя, ново небе с непознати съзвездия, луни и комети. За да не сме самотници в този нов свят, ние имаме един късмет - да сме безапелационни и откровени... ", споделя Пламен Монев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР