На 04.12.2023 г. приключи оценката на проектните предложения, подадени в

...
На 04.12.2023 г. приключи оценката на проектните предложения, подадени в
Коментари Харесай

МИГ-Община Марица приключи оценката на проектните предложения, подадени по мярката за културното наследство от Стратегията за местно развитие

На 04.12.2023 година завърши оценката на плановите оферти, подадени в границите на първия краен период за кандидатстване по процедура № BG06RDNP001-19.754 „ МИГ-Община Марица - Мярка М01 „ Проучвания и вложения, свързани с поддържане, възобновяване на културното и естественото завещание на селата. Съхраняване, развиване и валоризиране на характерната локална еднаквост и локалната просвета “, финансирана по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година В този период бяха подадени две планови оферти на обща стойност 37 856лв.

Първото планово предложение е на национално читалище „ Васил Левски - 1943г. “ - с. Желязно. По плана възнамеряват да закупят национални носии, с които да пресъздадат по достоверен метод локални обичаи и традиции посредством две възстановки - „ Еньовден “ и „ Лазаровден ".

Второто планово предложение по процедурата е подадено от национално читалище „ Васил Левски - 1930г. “ - с. Бенковски, които към този момент имат един сполучливо осъществен план, финансиран от Стратегията на МИГ-Община Марица. Проектното предложение „ Да попеем, да поиграем “ цели да запази и разпространява традициите на селото, като се провежда концерт с присъединяване на всички колективи във връзка обичайния празник на селото, който се организира на св. Дух. За задачата по плана е планувано да се обнови и модернизира читалищната сцена и прилежащата културна инфраструктура.

Комисията за асортимент на планови оферти завърши работата по оценка на 04.12.2023г., а оценителният отчет е утвърден от Управителния съвет на МИГ-Община Марица на 06.12.2023г.

Предоставянето на безплатна финансова помощ по Мярка М01 на бенефициенти от територията на МИГ-Община Марица има за цел да подкрепи процеса по запазване и развиване на локалната еднаквост, както и да обезпечи съпричастност на локалното население към смисъла на нематериалното културно завещание. На територията на общината има добре развита мрежа от културни организации – главно читалища. С реализирането на дребни по мярка планове (до 20 000лв.) те съумяват да дават на локалната общественост културни артикули и услуги с висока социална значителност, както за жителите, по този начин и за гостите на община Марица.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР