Н аталия Цвирко е сред малцината, които са доволни от

...
Н аталия Цвирко е сред малцината, които са доволни от
Коментари Харесай

Русия: Никой не иска да живее в този град

Н аталия Цвирко е измежду малцината, които са удовлетворени от живота си във Воркута - тя е собственичка на салон за хубост, който се радва на висок интерес от страна на клиентките, работа има задоволително.

"Посещението на салона разведрява дамите, чийто живот е доста тежък ", показва тя. А животът във Воркута в действителност не е елементарен - градът е ситуиран оттатък Северния полярен кръг, на 180 км от Северния ледовит океан. Обичайната температура през зимата е минус 35 градуса, а даже и през лятото може ненадейно да завали сняг, споделя

Когато в блока живеят единствено две фамилии

Воркута е от така наречен моноградове - разчита напълно на подземния въгледобив. Но съгласно районното министерство на индустрията, залежите ще стигнат единствено до 2037 година Целият град е заобиколен от шахти, само че от 13-те през днешния ден работят единствено четири.

От руските времена насам към 60% от тогавашното население е напуснало Воркута. Всяка година по 2000 души обръщат тил на града.

"Работа няма, учебни заведения и детски градини затварят ", споделя една от локалните жителки. Други считат, че се получава затворен кръг. "Социалните институции затварят, тъй като хората отпътуват, а хората, които отпътуват, стават от ден на ден, защото не могат да разчитат на обществени услуги ", споделя един мъж от Воркута.

Властите се пробват да лимитират обезлюдяването на града, само че не съумяват. В формалния лист със поръчки за тръгване за различен съветски район са се записали над 14 000 души - съвсем една трета от популацията. Празните блокове в предградията занапред са финансов проблем.

"В някои от блоковете са останали единствено по 2-3 фамилии, само че постройката няма по какъв начин да бъде откачена от топлофикационната и канализационна мрежа - разноските би трябвало да се поемат от градските управляващи, което е голям проблем ", показва Ирина Баранова от Общинския съвет.

Навсякъде във Воркута към момента отдават респект на миньорите. "Повече въглища за родината ", написа тук на разнообразни плакати. Междувременно обаче търсенето на въглища спада от ден на ден - най-много в Европа.

Какъв е проектът на Русия за Арктика?

Стратегията на Русия за Арктика носи известна вяра на локалните поданици, въпреки да е оспорвана в интернационален проект. Русия желае да спре миграцията на популацията и да влага в инфраструктурни планове - най-вече за рандеман на газ и петрол. Отчитат се даже и промените в климата, защото стоплянето на Арктика открива нови транспортни пътища и Воркута би могла да се трансформира в "сухо " пристанище, в това число за въглищата, посредством построяването на железопътна линия до Северния ледовит океан. Регионът залага на скъпия план, въпреки той към този момент да е единствено на хартия.

"Така нашите северни райони в Арктика биха могли да се свържат с огромните световни логистични мрежи. Това е нашата вяра ", споделя Ирина Бахтина, вицепремиерка на република Коми.

И Наталия Цвирко разпорежда очаквания на бъдещето - влага в модернизацията на салона си за хубост, който ще се мести в нова постройка. Но гледа и по-надалеч от Воркута, макар че това е родният й град. Синът й скоро приключва образованието си и тя счита някой ден да открие салон и в Москва.

"На арктическите планове към този момент не може да се разчита ", споделя тя.

"Още е мъчно да кажем каквото и да било за тях, тъй като всичко е в самото начало. Много ни се желае да имаме вяра, че скоро тук ще усетим пресен лъх. И тогава може би хората няма да желаят да изоставен града. "

Арктическите планове може и да се окажат сполучливи. Но множеството хора не желаят да чакат - който може, напуща Воркута.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Техниката в действителност ужасно напредва. Например преди 20 година, с цел да изтървеш телефон в тоалетната паница, трябваше първо да му прережеш кабела. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПламъците лумнали във втория локомотивЛетящите мравки са видяни над Югоизточна АнглияЗа последното денонощие единствено в Москва от коронавирус са умряли 108 душиСамо за през днешния ден са формирани общо 69 досъдебни производстваКакво оповестиха от Министерство на външните работи " Нека бъда пределно явен, капитализъм без конкуренция не е капитализъм, това е употреба ", съобщи БайдънВъв Англия инфекциите с ковид порастват, а две трети от популацията са имунизирани. И в други страни има повишаване. Дали Делта разновидността не се популяризира таман поради имунизациите? От " Дойче веле " ревизираха фактитеВ този ден е неразрешена политическата агитацияХаити изиска от Организация на обединените нации и Съединени американски щати да изпратят военни сили за стабилизиране на страната, след убийството на президента Жовенел МоизВижте настоящата статистикаМоделът идва с 320 к.с. и 420 Нм, а пакетът R Performance обезпечава режими на шофиране Special и Drift.Няколко семпли съвета могат да завоюват малко повече време на телефона " В Българската организация по сигурност на храните съвсем всички функционалности, които би трябвало да се извършват от самата организация, са превъзлагали на външни сдружения и то за много пари ", сподели тойСАЩ предизвести, че би трябвало да се постави завършек на осъществяваните от територията на Русия кибератакиСделката е разумна стъпка в уговорката на United Group да дава телекомуникационни услуги от най-ново потомство на хърватските консуматори Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР