Н а 61-годишна възраст е починал президентът на Танзания Джон

...
Н а 61-годишна възраст е починал президентът на Танзания Джон
Коментари Харесай

Почина президентът на Танзания

Н а 61-годишна възраст е умрял президентът на Танзания Джон Магуфули - един от най-отявлените коронаскептици в Африка.

Вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан заяви новината в сряда, повече от две седмици откакто Магуфули изчезна от публичното пространство, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Магуфули бе забелязан за последно на 27 февруари, което провокира клюки, че се е разболял от КОВИД-19. Преди пет дни представители на управляващите отхвърлиха той да е болен.

Танзанийската вицепрезидентка обаче заяви, че президентът е умрял към 18 ч. (19 ч.) през днешния ден в болница в столицата Дар ес Салаам. Причината за гибелта му е заболяване на сърцето, посочи тя.

В страната, част от която е остров Занзибар, е разгласен 14-дневен печал, като знамената ще бъдат свалени на половина.

Джон Магуфули нееднократно направи скептични изказвания за заплахата от новия ковид и до един миг даже отхвърляше болестта да е достигнала Танзания.

По конституция вицепрезидентката ще заеме президентския пост до края на втория петгодишен мандат на Магуфули, който стартира предходната година. Тогава той бе избран отново на поста с 84% на избори, които съгласно опозицията са били белязани от измами.

През май предходната година Танзания спря да оповестява данни за епидемиологичната обстановка. Дотогава страната бе записала 509 случая на ковид и 21 умряли, отбелязва Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР