МЗ се оправда, че липсващите в аптечната мрежа лекарства са

...
МЗ се оправда, че липсващите в аптечната мрежа лекарства са
Коментари Харесай

Доц. Антон Тонев: Един от големите проблеми е, че някои лекарства не се маркират като възможни за продажба само в България

МЗ се оправда, че изчезналите в аптечната мрежа медикаменти са налични по складовете, само че хората не престават да си ги набират от чужбина.

„ Наблюдаваме една сякаш предвидима обстановка, в която заради липса на ясни правила във фармацевтичния бранш, са вероятни  изкривявания “ Това разяснява пред БНР доцент доктор Антон Тонев, който е народен представител от Политическа партия и ръководител на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание. Той чака да чуе каква е тактиката на изпълнителната власт.  Казва, че има разговор със здравното ведомство, само че към момента не е получил чакания от месец ноември разбор на метода, по който се внасят и изнасят медикаменти в страната.

„ Информацията, която би трябвало да се обработи е обемна. Чакаме отчета, за разберем къде се  е скъсала връзката сред търговеца на едро и този на дребно. Тогава бихме могли да предложим смяна в разпоредбите “.

Паралелният импорт е сензитивна тематика, в която ползата е доста огромен, означи още доцент Тонев.

„ Това е система, която обгръща Европейски Съюз. В други страни работи по-добре, тъй като е уравновесена и тласъците са сложени на вярното място. Има разнообразни концепции. Първо би трябвало да мислим за нас, само че ни се постанова да мислим и за това, че сме част от огромен тим. Една от вероятните гледни точки е наличностите  в складовете на едро да станат забележими за търговците на дребно и за някакъв надзорен орган “.

 

Един от огромните проблеми в нашата система е, че някои от медикаментите не се валидират - т.е. не се маркират като вероятни за продажба само и единствено в България, съобщи той.

„ Отделни флакони или партиди стартират да се продават в Европа.Когато може да проследим пътя на едно лекарство и то попадне в Европа, става въпрос за законен експорт. Но има такива, които не минават по легалните стъпки. Европейски Съюз ни пита за какво не са били употребявани в България, за където са предопределени “.

Трябва да помислим за правилата на работа на Изпълнителната организация по медикаментите, уточни още доцент Тонев.

Да я подпомогнем с правила и закони, с цел да има по-голяма отговорност и опция за отдалечени инспекции “.

Доц. Антон Тонев разяснява и сложната обстановка, в която е „ Тубдиспансера “ във Варна.

„ Това е общинска болница, която дълги години е била крепена с общински пари. Енергийно неефективната постройка е натрупала задължения за ток и режийни разноски. Има закъснение на заплати в границите на година. Едно от решенията е болничното заведение да припознае тази губеща клиника. Друго допустимо решение е прекачване на собствеността върху страната “.

Като проблем той открои и метода на възнаграждение за инфекциозните заболявания.

„ Все още се заплащат по клинична пътека. Все едно да се заплащат на пожарникарите за изгасен пожар. Не може една област да получава пари, когато обществото страда “.

Доц. Тонев разяснява и предлагането на БЛС за смяна в механизмите на заплащането на лекарите по отношение на специалността, региона, в който се намира лечебното им заведение, клиничните пътеки и равнищата на инфлацията.

 „ Това е първото вярно предложение. То стъпва върху справедливи критерии. Правено е от икономисти. Трябва да бъде огледано и оценено. Трябва да стартираме да съпоставяме заплатите не с останалата част от икономическата обстановка в България, а в Европа. Да вложим европейски критерии. Да покажем, че лекарите са добре оценени.  Трябва да вървим към изравняваме на лекарските и сестринските заплати с европейските . Това е постижимо в границите на няколко години “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР