МЗ публикува за обществено обсъждане Кодекс за професионална етика на

...
МЗ публикува за обществено обсъждане Кодекс за професионална етика на
Коментари Харесай

Публикуваха проект на Етичния кодекс на помощник-фармацевтите

МЗ разгласява за публично разискване Кодекс за професионална нравственос на помощник-фармацевтите, чиято цел е да е дефинира правила за нравствено държание, нравствени правила и морал в обществото, към които помощник-фармацевтът следва да се придържа в осъществяване на своите професионални отговорности.

„ Създаването на етична рамка за помощник-фармацевтите при осъществяване на техните професионални действия има за цел да подсигурява спазването на етичните правила от страна на тези медицински експерти при даването на фармацевтични грижи на пациентите, съгласно техните пълномощия и прецизно спазвайки законодателството на Република България “, споделят в претекстовете към плана от Министерство на здравеопазването.

Кодексът подсигурява, че при осъществяване на отговорностите си помощник-фармацевтът ще се въздържа от всевъзможни дейности, които могат да доведат до нелегално упражняване на професията; персонална облага; осъществяване на машинация или манипулиране на пациентите и присъединяване в нелоялна конкуренция.

Помощник-фармацевтът би трябвало да оказва почитание към пациента, без да го дискриминира по какъвто и да било симптом. Той би трябвало да подхваща всевъзможни дейности, които спомагат, само че и да се въздържа от всевъзможни дейности, които могат да обиден живота и здравето на пациента. Задължен е и да усъвършенства уменията си посредством продължаващо образование и е задължен да поддържа професионалната си подготвеност. Длъжен е и да уведомява навреме другите виновни лица и институции за условия, които могат да слагат живота на пациента в заплаха.

В Кодекса е записано още, че Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) има право да дава при поискване от трети лица и при легален мотив информация, обвързвана със своите членове. Информацията би трябвало е справедлива и под никаква форма да не дава преимущества на един член пред различен. Асоциацията основава и поддържа регистрите според Закона за съсловните организации, само че единствено въз основа на подадената от всеки член писмена информация. Членовете на БАПФ не са длъжни и от тях не може да се изисква информация, която може да съставлява комерсиална загадка за тях или свързани с тях лица, само че би трябвало да уведомява съсловната организация, в случай че му е известна информация, която накърнява ползите на БАПФ или на нейните членове, гласят още текстовете.

Целия план на Етичния кодекс може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР