МЗ е започнало масови проверки, като вече има санкционирани търговци

...
МЗ е започнало масови проверки, като вече има санкционирани търговци
Коментари Харесай

Меджидиев: Нито една препоръка не е изпълнена за решаване на проблема с недостига на лекарства

МЗ е почнало всеобщи инспекции, като към този момент има глобени търговци на медикаменти на едро, които не са подавали правилно информация към СЕСПА
„ Недостигът на медикаменти не е от тези шест месеца, той е от много по-дълъг интервал. Не можем да оставим хората без лекарства, вършим всичко допустимо за спомагателни доставки “. Това разгласи служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

„ Аз съм само подвластен от своите пациенти. Вече шести месец, макар че съм министър, аз се грижа за пациентите си. Това наслаждение моята предшественичка не го е имала “, добави той.

В Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА) има съществени пропуски, които компрометират данните от нея, в това число и забранителният лист за експорт на медикаменти на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Това е установило „ Информационно обслужване “ след одит, поръчан от предходното управление на Министерство на здравеопазването, стана ясно от думите на Асен Меджидиев.

Въпреки откритите пропуски, не са взети ограничения за отстраняването им. Единственото, което е направено от предшественичката му Асена Сербезова в тази посока, е промяната на формулата.

„ Направих информация и открих два сигнала и една тъжба, постъпили в края на 2021 и при започване на 2022 година. Те са от Българската асоциация за развиване на паралелна търговия на медикаменти и от Българската асоциация на едра търговия на медикаменти. Буквално на другия ден с един имейл само се трансформира формула. Но се срещнах в елементи с целия одит на „ Информационно обслужване “ с голям брой рекомендации, нито една от които не е изпълнена, разяснява здравният министър.

Затова Министерство на здравеопазването е почнало всеобщи инспекции, като към този момент има открити търговци на медикаменти на едро, които не са подавали правилно информация към СЕСПА.

„ Срещу тях е формирано административно произвеждане, като може да се стигне и до лишаване на лиценза им “, изясни Меджидиев.

По думите му от март месец насам само е изпълнена рекомендацията за смяна на формулата.

Одитът на „ Информационно обслужване “ демонстрира следните пропуски в осведомителната система за следене и разбор на медикаментите у нас:

-       Липса  на надзор и опция за инспекция за спазването на законовите уредби.

-       Липсва софтуерен инструмент за ограничение на обособени дейности при положение на неподаване на данни или неверно подаване.

-       Системата не употребява услуга за засвидетелствуване на време, водят се единствено вътрешни логове без хеш и отбрана.

-       Софтуерната база, която употребява СЕСПА, не е лицензирана.

-       Системата разрешава подаване на данни обратно във времето по отношение на настоящия миг. При тестване е открито, че разрешава подаване на данни до 180 дни обратно, което в огромна степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния лист на ИАЛ.

-       Системата няма опция за надзор и инспекция на налични количества по отношение на потреблението. Този пропуск оказва въздействие върху генерирането на забранителния лист на Изпълнителната организация по медикаментите

-       Липсва автоматизиран развой по пресмятане на наличностите.

-       Генерирането на забранителния лист не е автоматизирано и се прави посредством ръчно пускане на програмни скриптове - т.е. всеки админ може да влезе в системата и да я поправя, както му е комфортно. Извършените промени не оставят диря.

„ От седем рекомендации за нито една не е взета мярка да се поправи казусът с медикаментите и сега берем плодовете на това “, акцентира здравният министър.

Затова Министерство на здравеопазването предлага серия законодателни промени, измежду които – смяна на логаритъма за попадане в системата; редуциране на периодите за издаване на разрешителни за успореден импорт на медикаменти, в случай че даден медикамент е в недостиг; запечатване на складовете на търговци на едро при определяне на нарушавания.

„ Целим иницииране на законодателни ограничения за усилване на контрола на търговците на медикаменти. Възлагат се инспекции за правилното подаване на информация, има към този момент глобени търговци, ще има и наказания като затваряне на обекти, до момента в който не се оправи казусът. В хода на инспекциите бяха открити нарушавания и разминавания в подадените информации, тъй като не са спазени условията на одита на „ Информационно обслужване “, уточни той.

„ Проверките на Изпълнителната организация по медикаментите ще продължат до момента в който не бъде изменен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата “, съобщи Меджидиев.

„ Целта на здравното министерство, както и на служебното държавно управление е тази система да проработи дейно “, безапелационен е той.

„ Липсват детски антибиотици, те би трябвало да бъдат вкарани и да се реализира надзор за техните доставки и експорт “, сподели още Меджидиев.

Той насочи апел към предшественичката му Асена Сербезова да изясни за какво в границите на нейното ръководство не са подхванати ограничения за премахване на проблемите в системата за следене на медикаментите.

По отношение на медицинските хеликоптери, работна група сред Министерството на здравеопазването, Министерство на превоза, Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата, Министерство на регионалното развитие и Министерство на финансите ще се заеме с въпроса за приготовление на построяването на хангарите, площадките за кацане и политане за медицинските хеликоптери, както и образованието на водачи, с цел да има цялостна подготвеност незабавната въздушна помощ да проработи незабавно, щом страната ни към този момент разполага с хеликоптери.

„ Експресно сме организирали тази експертна работна група, която работи още от през днешния ден “, уточни министър Меджидиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР