Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения, съобщава БНР.

...
Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения, съобщава БНР.
Коментари Харесай

Имами масово напускат България заради неплатени заплати

Мюсюлмански духовници всеобщо напущат България поради неплатени хонорари, оповестява БНР.

Според основния мюфтия Мустафа Хаджи финансова рецесия е почнала след отхвърли на служебното държавно управление на Огнян Герджиков да възобнови протокола за съдействие сред Българската дирекция по вероизповеданията и турската Дианет вакъф.

По силата на това съглашение, мюсюлманското изповедание у нас е получавало от Турция над 75 % от парите, нужни за неговата работа.

Заради дефицита на средства над 600 имами към този момент пети месец не са получавали заплати. Парите на Главното мюфтийство са ориентирани към трите междинни мюсюлмански учебни заведения у нас и Висшия ислямски институт.

Останали без заплати, доста от младите духовници към този момент са напуснали страната, заяви основният мюфтия Мустафа Хаджи:

" В Европа работят или на градежа, или полска работа, или мият коли в някоя бензиностанция. Те получават по-добро заплащане, в сравнение с в случай че са имами в България ".

Сред мюсюлманските духовници тлее остро обществено напрежение. Готвят се митинги:

" Ще има хора, които ще се опитат да извлекат дивиденти от такава една обстановка. В това число не изключвам също някои политици. Затова ние вършим всичко допустимо да не се стига до митинги ".

Главното мюфтийство упорства да бъде увеличено финансирането на мюсюлманското изповедание или да се възобнови протоколът за съдействие с турската дирекция Дианет вакъф.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР