Мюсюлманите честват Курбан Байрам днес. Заради пандемията на много места

...
Мюсюлманите честват Курбан Байрам днес. Заради пандемията на много места
Коментари Харесай

Кафе на толерантността за Курбан байрам и Илинден пиха в Хасково

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам през днешния ден. Заради пандемията на доста места по света към момента вярващите не са се върнали в джамиите. Така е в Хасково, където молитвата се организира на стадион пред голямо болшинство мюсюлмани.

 Сутрешната молитва за Курбан Байрам в Хасково
Сутрешната молитва за Курбан Байрам в Хасково
Снимка: Българска телеграфна агенция

След това обичайно " кафе на толерантността " във връзка на празниците Курбан байрам и Илинден, изпиха в центъра на Хасково отец Златко от православния храм " Св.Архангел Михаил " и новият областен мюфтия Ерхан Реджеб.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Курбан Байрам е вторият огромен празник за мюсюлманите след Рамазан. Той се отбелязва в паметна жертвоприношението на пророка Ибрахим и е отдаден на силата на вярата. Който има опция, коли животно и раздава част от месото на бедните.

Честитки за празника на българските мюсюлмани

Президентът Румен Радев поздрави българската мюсюлманска общественост във връзка празника Курбан байрам, който настава през днешния ден.

Държавният глава пожела на мюсюлманите в България здраве и дни, изпълнени с откровено съгласие, задоволство и триумфи.

" Народът ни е показвал удивителната мощ на своя дух, когато е поставял разбирателството сред българите и обичта към България над рецесиите и разликите, акцентира президентът. Доказаната мъдрост и нравствената мощ на българския народ ще не престават да са сила за националното единение, достолепие и разцвет ", отбелязва още в приветствието си към българските мюсюлмани президентът Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също изпрати приветствен адрес към българските мюсюлмани.

" Разбирателството и взаимното почитание са най-ярките белези на едно съвременно общество. А в дни като днешния, когато си честитим празниците Свети Илия и Курбан Байрам, най-ясно проличава, че единствено обединени и дружно можем да преодоляваме провокациите пред страната ни. Пожелавам на всички здраве и спокойни дни ", споделя Борисов.

И още за празника...

Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля насочи благопожелание хората да бъдат по-състрадателни и милостиви . Това, което желаеме за себе си да желаяме и за близък си, да си оказваме помощ един на различен без разлика на религия и етническа принадлежност. Да бъдем по-добри и по-щедри освен по време на празниците, а да бъдем хора във всеки един миг от живота си, сподели Аля пред Българска телеграфна агенция.

Курбан байрам е обвързван със фамилните полезности , уважението сред родители и деца, и символизира смирението, покаянието, помиряването и опрощението. Свещеният за мюсюлманите празник стартира през днешния ден и се отбелязва в продължение на четири дни, уточни още районният мюфтия.

В деня преди байрама се раздават домашни питки и халва, с което се уважава паметта на умрелите близки. Този ден, предизвестяващ настъпването на празника се назовава " Арифе ".

Самият празник стартира с байрамска молитва. Тя се предшества от нормалната утринна молитва - сабах намаз, а времето сред двете се запълва с изговаряне на хутбе (проповед), описа районният мюфтия. Той акцентира, че по време на проповедите имамите ще опишат за смисъла на един от най-големите мюсюлмански празници, ще приказват за взаимоотношенията и взаимопомощта сред хората, за състраданието и милостините, и за добротата, която е нужна в тези тези сложни времена.

 Сутрешната молитва за Курбан Байрам в Хасково
Сутрешната молитва за Курбан Байрам в Хасково
Снимка: Българска телеграфна агенция

Байрамският намаз във всички молитвени домове в района ще се извършва при съблюдаване на противоепидемичните ограничения . Вярващите, които ще участват на молитвата ще са наложително с маски. Не можем да спрем хората да се ръкостискат или да целуват ръка на по-възрастните, само че им предлагаме поради ситуацията да не го вършат, сподели Аля.

По думите му един от главните правила на ислямската вяра е да пази човешкия живот, по тази причина прикани вярващите да проявят самообладание, воля и схващане, да бъдат виновни към самите себе си и да пазят хората към тях.

Основна традиция на Курбан байрам е преместването на животни в жертва за здраве, триумф и благоденствие. Курбанът се разделя на три елементи. Една част от месото се оставя за фамилията, с другата се нагостяват близки, другари и познати, а третата се раздава на нуждаещи се хора, без значение от етническата им принаделжност, сподели още районният мюфтия на Разград.

Той разясни, че най-важният миг на празника е по-заможните да обгрижват нуждаещите се - заболели и възрастни, сираци и хора в материално усложнение. Аля добави, че както всяка година и тази поданици на региона, които имат благоприятни условия са дарили средства за закупуване на животни. Месото от курбаните ще бъде раздадено в първия ден на байрама на обществено слаби и изпаднали в потребност при съблюдаване на всички санитарни условия.

 Курбан Байрам в Хасково
Курбан Байрам в Хасково
Снимка: Българска телеграфна агенция

За Курбан байрам се завърнаха доста наши изселници в Турция и работещи в Западна Европа, които съчетават празника с летните отпуски.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР