Място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е

...
Място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е
Коментари Харесай

Образователното министерство: Мястото на НИМХ е там, където се ползва неговата експертиза

Място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се употребява неговата експертиза. Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков разяснява направеното предложение Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от системата на Министерството на образованието и науката (МОН).

От отрасловото министерство прецизират, че по закон МОН би трябвало да задава общите политики за развиване на образованието и научната активност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. " Към момента, с изключение на Национален институт по метеорология и хидрология, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни заболявания е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ – към Министерството на защитата ", се споделя още в писмо до медиите.
Национален институт по метеорология и хидрология заплашва да спре прогнозата за времето
Служителите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са подготвени да спрат прогнозата за времето в символ на митинг. Прич...
Прочети повече
Прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите е поискано на 16 юли 2021 година от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той излага в детайли своите претекстове:

„ Законът за водите основава директни отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология и дефинира Национален институт по метеорология и хидрология като субекта, извършващ количествения мониторинг на преваляванията, подземните и повърхностните води, в това число наносния отток…Посочената активност е директно обвързвана с пълномощията на министъра на околната среда и водите по ръководство на водите на национално ниво… Допълнително, активността на Национален институт по метеорология и хидрология е от извънредно значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда. “ Министър Личев показва още, че смяната ще увеличи успеваемостта и ще усъвършенства организацията по реализиране на мониторинга, ще усъвършенства крайния резултат при създаване на стратегически и програмни документи, директно свързани с ръководството на водите. „ Промяната ще докара и до понижаване на административния запас, директно обвързван с обезпечаване на връзката и обмена на данни при реализиране на мониторинга на водите “, се споделя в писмото до МОН.

Министър Асен Личев предложи Национален институт по метеорология и хидрология да бъде трансфериран от МОН към Министерство на околната среда и водите още при актуализацията на държавния бюджет през предходната есен. Тогава се реши, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 година, посочи министър Денков. Той означи, че няма забележки към работата на института: „ Всички виждаме, че те са доста дейни, използваме техните резултати. “

Акад. Денков акцентира, че МОН в никакъв случай не е предложило смяна в статута на Национален институт по метеорология и хидрология във връзка с неговото финансиране. Дали един институт е под шапката за едно или друго министерство, по никакъв метод не трансформира неговата опция да кандидатства за научни планове.
Синоптиците питат премиера за какво ги мести от МОН към Министерство на околната среда и водите
Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) зададоха няколко въпроса към премиера Кирил Петков с намерено писм...
Прочети повече
Министърът е подготвен да разисква къде е най-хубавото място на института. „ Този диалог ще се организира на държавно ниво, тъй като има разнообразни благоприятни условия “, сподели акад. Денков.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР