Място на действието – Кнежа. Десетчленна фамилия с пет малки

...
Място на действието – Кнежа. Десетчленна фамилия с пет малки
Коментари Харесай

Лео – един албанец в България, който не само върши добро, но увлича след себе си много ентусиасти

Място на действието – Кнежа. Десетчленна фамилия с пет дребни деца е изгубила дома си след пожар. Пълен безпорядък, само че и ред, който последователно се завръща. Благодарение на положителни хора от цялата страна.

Той е вдъхновителят на платформата „ Приятели, помагайте “ – Лео Кадели – един албанец на 36 в България.

„ Ние сме шестима братя и една сестра. Братята мигрирахме към Гърция за по-добър живот, тъй като, знаете, тогава Балканите бяха доста неприятни дестинации “, споделя той.

В Гърция се научил на най-важното – да оцелява.

„ Много съм работил, по три-четири работи дневно. И в действителност, в случай че ме питате каква работа не си приключил, би трябвало да се замисля доста повече, в сравнение с каква работа съм работил “, споделя той.

В България се преселил преди 11 години.

„ Ходихме в град Карлово, град на Васил Левски, Там се научих на доста история, тъй като там е регионът – Сопот, Карлово, Калофер, с персони, които са значими за България. Много ми хареса природата, Балканът, сняг... за мен това беше наслада, тъй като бях привикнал с гръцкия климат. Имаше сняг до коляното. Ям си един сандвич и си крещя: „ Искам да съм част от това! “. Първо усещане не ми беше неверно, тъй като в никакъв случай нямаш втори късмет да направиш първо усещане “, споделя Лео.

„ Сега, сега, си имам дребен частен бизнес, с който си оставам жив като естествените хора и съм благополучен. Имам свободно време да бъда до хората, тъй като в действителност съм един от тях “, прибавя той.

Свободното си време Лео прекарва в път и събиране на дарения от положителни хора. Всичко се снима и разгласява.

За потърпевшите идват и парични дарения от страната и чужбина.

Със събраните средства Лео и другари купуват строителни материали, провеждат превоза на дарените от цялата страна движимости.

„ Аз пари не им давам на ръка на тях, тъй като на тези хора, в случай че им дам пари, те не знаят какво да вършат. Да си представим, че идват 1000 лв. и им давам, какво прави този човек с тези 1000 лв.? Може ли да прави тази организация? Не, несъмнено, по какъв начин ще иде да купува гипскартон? Той ще стои още три месеца, няма да влиза в къща. А задачата ни е на следващия ден да спи на топло у тях “, изяснява концепцията си Лео.

„ Той безусловно човешки подхожда към нещата, без никакви подмолни игри. Въпросът е не да се събират някакви парични средства, а всеки с малко да помогне на някого, който няма нищо “, споделя Венета Атанасова, доброволец от София.

Всеки оказва помощ с каквото може. В Кнежа с труда си в почивния ден откликват локални хора и доброволци от София, Мездра, Плевен и чак от Златица.

На всички, които биха го оповестили за вманиачен, Лео споделя: „ Да не престават да си го мислят, на мен не ми пречи “.

Лео има вяра, че да помагаш не е въпрос на генезис, на беднотия или на благосъстояние.

„ Бъдете положителни, бе хора, не са ни нужни политици, не ни е нужна страната, нито институции. Стига сте казвали, че страната ни е такава, политиците онакива. За да си добър човек ти и да подариш твоя остарял диван на мен, а аз да го подаря на тези хора, защо ти е политика? “.

Кампанията „ Приятели, помагайте “ към този момент има хиляди почитатели в страната. Обединени от идеята, че ръка, която дава, е благословена. И че положителното побеждава освен в приказките.

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР