Мярката 60 на 40 ще действа до 30 септември. При

...
Мярката 60 на 40 ще действа до 30 септември. При
Коментари Харесай

Мярката 60/40 ще действа поне до края на септември

 Мярката 60 на 40 ще работи до 30 септември. При нужда може да остане в действие за някои браншове и до края на годината. За това се схванаха страната, бизнесът и работодателите. Разширява се и обсегът на секторите, които могат да аплайват за помощта. Акцентът ще е върху сезонните служащи, както и върху заетите в областта на туризма. До момента по мярката са разплатени съвсем 115 млн. лв.. Запазени са работните места на към 150 000 души.

След срещата на НСТС вицепремиерът Марияна Николова изясни съответните решения, които са взети.

" Ще се дават 60 на 100 от осигурителния приход за май 2020 година и 60 на 100 от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца от 1 юли 2020 до 30 септември 2020 година В секторите  " Хотелиерство "  и  " Ресторантьорство "  за наети след 1 юни 2020 година критерият е застрахователен приход за длъжността ", изясни Марияна Николова и добави, че право да аплайват за тази помощ имат съвсем всички браншове.

" Всички работодателски организации поддържаха плана за разпореждане. Смятаме, че той доста уголемява обсега и ще спомогне за опазване на заетостта в идващите 3 до 6 месеца. Надяваме се от септември да стартира възобновяване и растеж на заетостта. Имаме увещание, че в случай че това не се случи, ще се намерения за удължение и по-ясно таргитиране на засегнатите сектори ", съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

" Това постановление, което чакаме да влезе в действие от 1 юли, регистрира всички направени оферти от март до момента от работодателските организации. Направихме някои дребни оферти за корекции, като цяло всички работодателски организации поддържаха това съглашение. То ще спомогне за опазване на заетостта и в поддръжка на фирмите. Другите ограничения за поддръжка се забавиха значително ", съобщи Велев.

" Над 155 000 души все още са получили поддръжка по това разпореждане и имат несъмнено да получат още много средства ", съобщи Пламен Димитров, КНСБ. " Дали ще реализираме задачата към 300 000 лица да запазят своята претовареност, следва да забележим в идващите няколко месеца. Надяваме се на опазване на заетостта. България остава неповторима страна – 100% опазване на прихода на работещите ", разяснява още Димитров.

" В подготвеност сме при нужда мярката да бъде удължена до края на годината. Но преди този момент желаеме да забележим икономическите индикатори за третото тримесечие. Ако се наложи мярката да бъде удължавана, ще бъде по-таргетирана ", сподели общественият министър Деница Сачева.

Тя изясни, че към 25 юни общият брой на безработните е 277 160 души. За интервала на изключителното състояние досега 78 568 души са намерили работа. Има възходяща наклонност, в която повече хора намират работа, в сравнение с да губят. По към 2000 души дневно намират работа.

" Изплатените средства досега по мярката 60 на 40 са 114,7 милиона лв. с тях е непокътната заетостта на 150 000 души ", сподели Сачева. Очаква се заплащанията да продължат, като сега заявките са за съвсем 290 000 души от съвсем 18 000 работодатели.

С признатите промени в мярката 60/40 отпада условието работодателите да са платили налози и осигуровки за 2020 година, с изискването, че би трябвало да са ги заявили като дължими. Условието е отговорностите им към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година. От 1 юли мярката 60/40 ще работи взаимно с две други по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ".

" Работодателите ще могат да аплайват както по мярката 60/40, по този начин и за обезщетения от 290 лв. в секторите " Пътнически транспорт " и " Туризъм ". Общият размер на работодателите, които употребяват и двете ограничения, ще бъде до 80 %, като от 1 юли работодателите ще могат да аплайват и по мярката " Заетост за теб ", с която биха могли да наемат безработни лица за интервал от 3 месеца, за които ще получават 610 лв., плюс осигуровките. Ако шеф кандидатства по мярката " Заетост за теб ", дружно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице ", изясни още общественият министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР