Мярката 60/40 ще продължи да действа до 30 септември, ще

...
Мярката 60/40 ще продължи да действа до 30 септември, ще
Коментари Харесай

Мярката 60/40 се удължава до 30 септември, включва още сектори

Мярката 60/40 ще продължи да работи до 30 септември, ще се разшири и обсегът на секторите, които могат да аплайват. Това стана ясно след изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие във връзка с обществената стратегия.

Всички работодателски организации поддържат мярката. 

При предходния кръг от съвещания от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) до последно не одобряваха дизайна на програмата, написа offnews.bg.

Схемата в сегашния ѝ тип ще работи до на следващия ден - 30 юни. С измененията ще продължи да работи от 1 юли до 30 септември. Мярката ще бъде отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда.

В програмата влизат ограниченията, които са ориентирани към подкрепяне на работодатели, чието икономическо положение е наранено от коронавирусната рецесия.

„ Надяваме се от септември месец да стартира растеж на заетостта. Имаме увещание, че в случай че стопанската система не стартира да се възвръща, ще се намерения за по-ясно подкрепяне на засегнатите браншове “, сподели Васил Велев от АИКБ.

Председателят на асоциацията изясни, че при нужда мярката ще се удължи.

Според него 1/3 от работодателите ще се възползват от нея - към 700 000 работни места ще бъдат непокътнати. “Това не е единствено поддръжка на заетостта и на приходите на хората, а на фирмите, което и приветстваме ”, заяви Велев.

Социалният министър Деница Сачева увери, че министерството се старае да откри сечението, с което да предложи смислени мерки в поддръжка на работодателите и запазването на заетостта.

Сачева изясни, че по 2000 души приблизително дневно намират работа, като по-малко хора към този момент губят работните си места.

Правителството има подготвеност да продължи мярката 60/40  и до края на годината, акцентира тя.

Изплатените средства по сегашния дизайн на мярката 60/40 са 114,7 милиона лв., като с тях е непокътната заетостта на към 150 000 души. Очаква се заплащанията да продължат, като сега заявките са за съвсем 290 000 души от съвсем 18 000 работодатели, добави Сачева. 

Средства  няма да се изплащат  за служащи и чиновници, които са в селското, горското, рибното стопанство, финансови и застрахователни действия, държавно ръководство, действия на семейства като работодатели и действия на екстериториални организации и служби. В Сектор “Здравеопазване ” всички, които нямат контракт с НЗОК, ще получат правото да аплайват за обезщетения, в случай че дават отговор на изискванията. Лекарите по дентална медицина също ще могат да аплайват.

„ Продължаваме, както и до момента, да изплащаме 60% от осигурителния приход, само че към този момент за месец май 2020 година, както и 60% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя “, означи Сачева.

По новия дизайн на мярката 60/40 отпада условието работодателите да са платили налози и осигуровки за 2020 година, с изискването че би трябвало да са ги заявили като дължими. Друго изискване е отговорностите им към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година.

От 1 юли мярката 60/40 ще работи взаимно с две други по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ".

Безработни

Броят на записаните безработни към сегашния момент е 277 610 души, през същия интервал за предходната година те са били 169 891, демонстрират данните на Агенцията на заетостта, показани от обществения министър.

От 24 март до 25 юни са постъпили заявки от 128 880 безработни за погашение на компенсации за безработица. Нарастването за интервала до 25 юни е със 76 859 души. В Националния застрахователен институт са били утвърдени и предоставени към 24 юни - 8554 заявки по схемата 60/40, като те се отнасят за 155 371 души. Изплатените средства по данни на Национален осигурителен институт към 23 юни са 114, 7 млн. лв..

От 13 март до 25 юни са постъпили на работа 78 568 безработни.

Възстановяването на заетостта се чака да стартира едвам в края на годината.

Сачева добави, че съгласно направената прогноза за актуализация на държавния бюджет се чака Брутният вътрешен продукт през настоящата година да спадне с 3% в действително изражение, а броят на заетите лица да се намали с 3,7% през второто тримесечие и 5,3% през третото тримесечие на годишна база. Средният спад за годината на заетите се прави оценка на 2,1%. 

Очакванията на Агенцията по заетостта за средногодишния брой на записаните безработни при сюжет на бързо възобновяване на секторите хотелиерство и ресторантьорство, преработваща индустрия, възлиза на 253 000. В случай че това не се осъществя, се чака броят им да стане 274 хиляди души.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР