МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисван

...
МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисван
Коментари Харесай

МВР започва цялостно разследване на Златната локва на границата

МВР стартира следствие на цялостния метод, по който е стопанисван по този начин наречения " златен мочур " или " златна локва " на границата. На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сподели, че се проверява и информацията, открита от Национална агенция за приходите, че касови апарати в този обект не са били свързани фискално със системата на Национална агенция за приходите.

През последните 10 години дезинфекцията в т.нар локва се извършваше от частната компания " Пи. Еф. Си. " Договорът за стерилизация с компанията беше подписан в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната компания да събира такса за стерилизация на граничните пунктове " Капитан Андреево " и " Лесово ". Договорът изтича през март тази година.

Дейността на " Пи. Еф. Си. " стана известна около журналистическото следствие " Златната локва " на Генка Шикерова и " Антикорупционен фонд " през 2019 година

Демерджиев сподели, че едната причина да е на пункта е да извърши задача, която президентът разпореди на министрите още при първите два служебни кабинета през 2021 година, а тя е страната да поеме контрола върху границата.

Във вторник служебният министър на земеделието , че " ще бъде направена нарочна компания, която ще се ръководи най-малко от 5 институции ", измежду които Министерството на превоза, Национална агенция за приходите и Национална работа " Полиция ".

Като втора задача, поради която е на пункта, Демерджиев дефинира развиването на граничния пункт по метод, по който ще може умерено да пропуща големия размер от трафик, който се усилва с към 20 % всяка година.

Демерджиев сподели, че задачата е пунктът да бъде преизграден. " Трябва да се пусне трета лаборатория тук, която да обработва фриго товарите от Турция, и би трябвало да се пусне нова лаборатория в Лесово, която да се оправя със същата задача. Всички тези лаборатории ще се ръководят от страната и ще бъдат под държавен надзор “, сподели още Иван Демерджиев.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се прави единствено от формален ветеринарен доктор. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и за какво има право да ги събира. Това са държавни и локални органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или действия. Не е ясно за какво страната се е отказала от печеливша активност, вменена ѝ по закон.

Справка в докладите на компанията демонстрират, че след първата година от основаването си, с помощта на контракта, подписан с организацията по храните, новосъздадената компания " Пи. Еф. Си. " е записала облага от 1.3 млн. лева

За пет години работа по контракта, обезпечен от страната, частното сдружение e нараснало облагата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лева за година. За пет години компанията е спечелила от тази активност 27 млн. лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР