МВР ще предложи промяна в Наказателния кодекс (НК), с която

...
МВР ще предложи промяна в Наказателния кодекс (НК), с която
Коментари Харесай

Затягат правилата: МВР ще иска наказателна отговорност за шофьорите с над 0, 5 промила алкохол

Министерство на вътрешните работи ще предложи смяна в Наказателния кодекс (НК), с която прагът на допустимата централизация на алкохол, след която ще се носи наказателна отговорност да падне на 0, 5 промила.

Това заяви в изявление за „ Нова телевизия “ новият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. В момента наказателна отговорност се носи от водачи, хванати да карат с над 1, 2 промила алкохол.

„ Предлагаме равнището да е до 0, 5 или до 0, 2. Да взаимстваме от европейската процедура. Прагът 1, 2, до 1, 2, над 1, 2 е извънредно огромен. Моята позиция, е че изобщо не би трябвало да се позволява да се използва алкохол ”, съобщи Коцев и добави, че експертна група ще приготви и предложи фрапантни ограничения против пияните водачи.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи направи тази поръчка, макар че призна, че още няма статистика, която да покаже резултатите от последните промени в Наказателен кодекс, с които бяха повишени наказванията за пияни и дрогирани водачи и най-много отнемането на колите им.

Коцев сподели единствено, че се следи понижение на досъдебните производства против пияни водачи, защото през август са били 438, а през септември са 138. Главният секретар разкри, че ще изиска и оставката на шефа на Пето районно управление (на МВР) в Пловдив, който беше засечен да кара със 102 км/ч в града.

Коцев отбрани обаче служителя на реда, който простреля и умъртви при гонене предходната седмица 18-годишен юноша, който беше обвинен за осъществен обир, само че сподели, че ще бъде тествано за какво е употребявал персонално, а не служебно оръжие.

„ Имаме сигнал за осъществено закононарушение, реакция, бързо локализиране на обвинените, несъблюдение на полицейски разпоредби, преследвания и приложимост на оръжие. Те е пристигнала след осъществяване на предупредителни изстрели. Неговото държание е укоримо дотолкоз, доколкото у себе си е носил и персонално оръжие. В Министерство на вътрешните работи има директива, съгласно която служителите на реда извършват отговорностите си със служебно оръжие ”, посочи Коцев и добави, че съгласно него служителят на реда е стрелял в изискванията на безспорна нужда.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР