МВР ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за цената

...
МВР ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за цената
Коментари Харесай

МВР откри данни за престъпление при проверката за цената на тока от лятото на 2021 г.

МВР ще съобщи на прокуратурата резултатите от инспекцията за цената на тока, в която са открити данни за осъществено закононарушение. Това излиза наяве от известие на ведомството.

Проверката е стартирана през септември 2021 година по сигнал за голословно високи цени на електрическата енергия по-конкретно в интервала сред юни и август. Тогава цената варира в необятен диапазон и доближава до 400 лева за мегаватчас.

От Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) са изискали информация по случая от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), Енергийния систематичен оператор (ЕСО), Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

От Министерство на вътрешните работи са открили, че съществува опция от Българския енергиен холдинг (БЕХ), посредством едно от дъщерните си сдружения, да са повлияли върху ликвидността на свободния пазар и по-конкретно във връзка със сегмента „ Ден напред “. От силовото министерство са открили също, че в границите на месец единствено две от мощностите на държавната „ Марица Изток 2 “ са работили, а едвам от началото на август са включени и други мощности от централата, което е довело до внезапното понижаване на цената за мегаватчас от 300 на 180 лева

„ Може да се направи и обосновано съмнение, че длъжностни лица от „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ са осъществили състава на закононарушение по смисъла на член 219 от Наказателен кодекс и от това са последвали обилни вреди за предприятието, които в съответния случаи се показват в неосъществена облага “, оповестяват още от Министерство на вътрешните работи.

През предишното лято цените на електрическата енергия започнаха внезапно да се повишават, което най-силно засегна свободния пазар, на който оперират сдруженията в България. Във връзка с рецесията през август 2021 година няколко от най-големите работодателски организации в страната на управлението на БЕХ, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и тогавашния длъжностен министър на енергетиката Андрей Живков . Повишаването на цените на електрическата енергия беше употребявано за мотив против служебното ръководство от ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР