МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците,

...
МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците,
Коментари Харесай

МВР ще охранява Центровете за настаняване на бежанци


Министерство на вътрешните работи ще охранява териториалните поделения на Държавната организация за бежанците, а не както е в този момент - тази активност да се прави от частни компании. Това реши Народното събрание с гласовете на 158 народни представители, които одобриха на първо четене измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи, препоръчани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Против бяха само от ПП-ДБ. Дебатите продължиха над три часа. 

В досегашната уредба съществува опция Министерство на вътрешните работи да подписват контракт с Държавната организация за бежанците за реализирането на защита от полицейски органи, само че поради зачестилите конфликти сред български жители и чужденци поражда нужда тази опция да се вмени като обвързване на Министерство на вътрешните работи, споделят вносителите. Предложението цели да обезпечи засилена и наложителна защита на всички центрове с оглед попречване на бъдещи произшествия. ​С признатата смяна в Закона за администрацията ще се даде опция да се назначат нужните 1264 бройки по линия на " Гранична полиция " и към 260 полицейски чиновници, които ще поемат защитата на пет центъра за настаняване. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС акцентира, че има форсмажорни условия:  

" Първо, не виждам нищо по-логично от това, и второ - апропо се чудя за какво до момента те не са охранявани от Министерство на вътрешните работи, а разбирам, че са били охранявани от частни компании. Аз считам, че има проблем, вътрешен проблем. И този проблем е в Държавната организация за бежанците, която, отново споделям, концептуално не схваща по какъв начин да се оправи с този въпрос ". 

Репликираха Атанас Атанасов и Искрен Арабаджиев от Политическа партия - Демократична България, които обявиха, че няма да поддържат предлагането на съдружните си сътрудници.

" Няма никакъв форсмажор, преекспониране на две хулигански прояви в София и пакетирането им с това, че има някакъв проблем с бежанци, няма такова нещо ", безапелационен беше Атанасов. 

" Това, което се случва в последната седмица и две е съзнателно основаване на проблем плашене на българското общество ", добави Искрен Арабаджиев. 

" Имаме общо ръководство, за какво с нас не беше в съгласие това деяние ", попита Атанасов. 

Парламентът реши да бъдат увеличени и щатните бройки на Главна дирекция " Гранична полиция ", с цел да отпадне нуждата от командироване на полицейски чиновници от други структури на Министерство на вътрешните работи и дирекцията да може независимо да охранява границите на страната с готови чиновници. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР