МВР проверява информациите за използването на физическа сила от страна

...
МВР проверява информациите за използването на физическа сила от страна
Коментари Харесай

МВР проверява сигналите за полицейско насилие над протестиращи

МВР ревизира информациите за потреблението на физическа мощ от страна на полицейски чиновници над протестиращи в София. Всички събрани данни ще бъдат подложени на разбор. Това стана ясно на брифинг в Столичната дирекция на вътрешните работи. 

" Назначени са инспекции, които имат за цел да открият истината и участващите в тях лица. Ще приключат в едномесечен период, при установени нарушавания от страна на униформените, ще бъде поискана и потърсена отговорност ", обяви директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев и изиска време, с цел да се откри в цялост обективната истина.

" Чухме една от гледните точки на една от майките, на единия от арестуваните. Нейният случай не е относим към оповестения клип под колоните на Министерския съвет. Случаят е от 10-ти на Орлов мост и на арестувания му е повдигнато обвиняване за извънредно жестоко и непочтено държание по отношение на служители на реда. Дадена му е опция да се свърже още тогава с юристи и свои близки. След като се оплакал от здравното си положение е откаран в " Пирогов ", описа Хаджиев.

По думите му, всички данни, които бъдат събрани, ще бъдат подложени на разбор. От Столичната дирекция на вътрешните работи поясниха, че ескалация на напрежението е имало най-много пред Министерски съвет вечерта на 10 юли и при кръстовището на ул. „ Оборище ” и „ Васил Левски ”. След митингите пред Министерски съвет в петък вечер, при които се стигна до арести на стачкуващи, в обществените мрежи се появиха клипове на очевидци, на които се вижда по какъв начин служители на реда подвигат един от към този момент арестуваните и положени по очи на земята с белезници и го хвърлят още веднъж на земята. Бяха изнесени данни, че при арестите има потърпевши, като двама от тях са в " Пирогов ". Родителите на единия от тях, описаха след това, че синът им е бил измъчван и потвърдиха фрагментите с хвърлянето на арестуван като по разкази на техния наследник, той е бил стоварен върху него, до момента в който самият той също е лежал по очи с белезници. Младежът през вчерашния ден е поискал да напусне " Пирогов ", макар, че по лекарска преценка към момента се нуждае от медицински грижи, защото се опасява да не бъде задържан още веднъж.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха още, че ежедневно се инструктират всички полицейски чиновници за потреблението на физическа мощ и помощни средства по отношение на жителите. Първата редица служители на реда са с жълти жилетки, на които написа " Антиконфликт ".

Според разбора на данните, и в събота, и в неделя, на митингите е имало провокатори.

" Полицията е деполитизирана, нас ни вълнува да опазим публичния ред, демокрацията и държавността. Тези служители на реда седят на всички митинги, самостоятелни от това кой ръководи. Апелът ни е: Протестирайте, само че не нападайте полицията. Тя е там, с цел да пази вас ", заключиха от Министерство на вътрешните работи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР