МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези

...
МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези
Коментари Харесай

МВР е снижило до минимум купения вот на последните избори

МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези избори, а престъпният избор беше снижен до най-малко или го нямаше. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на конференция в Групово дело " Национална полиция " за окончателните резултати от полицейската интервенция против пазаруването на гласове, провела се преди парламентарните избори.

По думите на Рашков напъните да се обезпечат и проведат почтени избори са постигнали резултат.

" От доста дълго време в страната ни не е имало подобен триумф - да се тушира престъпният избор в изборния ден или преди този момент. Данните демонстрират, че подобен избор е снижен до най-малко или го е нямало, тъй че не се е отразил на крайния резултат от изборния развой ", означи служебният вътрешен министър и добави:

" Ние демонстрирахме същинска, действителна деполитизация посредством дейностите си. Изпълнихме своя дълг, тъй че да осигурим почтен избирателен резултат ".

Служебният вътрешен министър акцентира, че са употребявани единствено и само законни начини против престъпния контингент. Той отхвърли Министерство на вътрешните работи да е принуждавало жители да подписват заявления.

По думите на Рашков е имало доста повече формирани досъдебни производства за пазаруване и пласиране на гласове - близо 100 на брой.

" Преди 4 април се брояха на пръстите на двете ръце ", сподели още Рашков и насочи укор към предходното управление на Министерство на вътрешните работи, че " не си е мръднало дребния пръст ", с цел да предотврати този тип престъпност.



" Ние в Министерство на вътрешните работи би трябвало да се гордеем, че постигнахме резултати, които демонстрират действителния избор в страната. А той се вижда в българския парламент ", сподели вътрешният министър.

Той напомни, че в Хасковска област са открити описи с 28 000 гласоподаватели.

" Никога до този миг у нас не са откривани описи с лица, които се готвят да им бъде платено, с цел да гласоподават за избрана партия ", разяснява вътрешният министър.

Той разяснява и случая с кмета на село Бата, Поморийско.

" Образувани са 2 досъдебни производства. По отношение на едното му е повдигнато обвиняване от българската прокуратура. Взета му е мярка. Обвинението е за престъпен избор. Давал е пари за гласоподаване. Аз ли би трябвало да му се извиня? Не виждам съображение да върша това ", сподели Рашков.

" Разпитани са лица, на които той е дал пари за изборите. За коя партия е пропагандирал да гласоподават, мисля, че сами се досещате, поради обстоятелството, че оня ден водачът на ГЕРБ беше там и наговори вулгарни неща ", уточни Рашков.

Според зам.-министъра Емил Ганчев на предходни избори отговорността на полицейския състав е била само да се доставят машините за гласоподаване. " Ние предприехме нова тактичност и предприехме тази полицейска интервенция ".

Ганчев отхвърли обвиняванията, че Министерство на вътрешните работи е изплашило хората и по тази причина те не са отишли да гласоподават. Областните шефове на полицията пък се чувствали извънредно свободни да си правят работата.

" На срещи с тях по-късно, тези ръководители споделяха, че не са се чувствали толкоз свободни да работят. Никой на нито един шеф на регионална дирекция не му се е обадил да му споделя дали да реагира, или -не, да взима ограничения по отношение на една партия и да не взима по отношение на друга ", съобщи Ганчев.

Той изясни още, че е имало информация, че " на предходните избори някогашен управителен чиновник на Министерство на вътрешните работи, който и все още е национален фаворит, е правил дейности за обосноваване на състава на една избрана дирекция да се реагира на всеки сигнал след 20:00 часа на изборния ден ".

Ганчев напомни, че в ГДНП беше образуван информативен център, който следеше в действително време всички сигнали и осъществяваше надзор по реагирането на тези сигнали.

" Резултатите са надалеч по-добри от тези, които се организираха на 4 април ", означи и гл. комисар Стоян Темелакиев, който е и.д. основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Директорът на ГДНП Станимир Станев разгласи, че са тествани 5624 места, за които е имало информация, че се купува гласове. Проверени са и 14 264 лица от престъпния контингент, както и общо 2944 обекта - заложни къщи и сдружения, които дават бързи заеми и в които има оборотни пари кеш.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР