МВР и ГДБОП разпространиха видео от акцията по залавянето на

...
МВР и ГДБОП разпространиха видео от акцията по залавянето на
Коментари Харесай

Вижте видео и снимки от акцията на ГДБОП срещу трафика на мигранти на остров в река Дунав

МВР и ГДБОП разпространиха видео от акцията по залавянето на незаконната група за трафик на мигранти през река Дунав. Кадри от дрон демонстрират зрелищния арест на остров по време на "производствен прием ".
Подробности по реализацията дадоха ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов, наблюдаващият прокурор Камен Господинов и началникът на отдел „ Контратероризъм “ в ГДБОП комисар Илия Делчев. Димитър Петров изясни, че групата е работила най-общо в три посоки – трафик на мигранти, трафик на дами за проституция, ревизират се и данни, свързани с палежи.
Мигрантите са транспортирани с моторни лодки през Дунав до румънския бряг, като това е ставало за минути.
В неделя антимафиотите задържали две моторници, които били много съвременни по думите на заместител основния прокурор. „ Бандата е работила в цялата страна, ревизираме палежи в разнообразни елементи на България след неутрализирането й “, добави още ръководителят на Специализираната прокуратура.
„ Групата е в полезрението ни от началото на годината, когато сътрудниците от Видин разкриха проекта да бъде запалено полицейското ръководство и съумяха да го предотвратят “, изясни гл. комисар Спиридонов. По думите му в хода на осъществените оперативни дейности е открито, че участниците в незаконната скица са тайни и внимателни, както и че развиват още куп други незаконни действия с изключение на трафик на мигранти. В неделя в един от тунелите на Витиня са били арестувани 9 мигранти от ирански и иракски генезис - 3 деца, 3 дами и трима мъже.
В неделя в ГДБОП е получена информация, че възнамеряват превозване на мигранти от София през Видин с лодка - благосъстоятелност на водача на групата и със особено осъществяване, до румънския бряг. След съгласуваност с видинските сътрудници деветимата мигранти - трима мъже, три дами и три деца, транспортирани в миниван, са арестувани на първия тунел на автомагистрала „ Хемус “. В хода на дейностите е открита и другата част от незаконната група, която е очаквала чужденците на остров в река Дунав в български териториални води. Независимо от опита им да избягат осмината членове на незаконната скица – всички те български жители, са арестувани посредством и на поддръжката на чиновници от Групово дело „ Гранична полиция “ и отряд „ Кобра “ - Столична дирекция на вътрешните работи.
Лодката, с която са транспортирани през река Дунав мигрантите към румънския бряг, е развивала 170 км/ч и е принадлежала на тартора на групата. "Между другото лодката е със особено осъществяване, с нея мигрантите трябваше да бъдат прекарани до румънския бряг ", продължи шефът на ГДБОП.
Главен комисар Спиридонов благодари на всички чиновници, работили по случая, и особено поздрави сътрудниците си от Видин, работили в сложни условия и без значение от получени данни, че групата е имала логистична поддръжка, в това число от хора от Министерство на вътрешните работи. Директорът на ГДБОП посочи, че в тази връзка тече и в допълнение следствие. Той добави, че водачът на групата е осъждан за ликвидиране и има излежана присъда от 10 години. Сред членовете има и други хора с присъди, множеството са престъпно проявени за обири, грабежи, палежи.
Наблюдаващият делото прокурор Камен Господинов разгласи, че към наказателна отговорност са привлечени общо 10 лица, като от тях двама са се укрили и още не са съумели да им предявят обвиняванията. На задържаните 8 участници в незаконната скица са наложени ограничения за неотклонение за 72 часа по Наказателен кодекс. Предстои във вторник Специализираният съд да вземе решение дали да им наложи непрекъсната мярка за неотклонение.
По време на брифинга на проверяващите стана ясно, че тарторът на бандата към този момент е излежал 10-годишна присъда за ликвидиране. По думите на Гешев тарторът на бандата, който към този момент е арестуван, е поръчителят на опита за палеж на граничния пункт във Видин преди няколко месеца. По този случай в ареста са двама души. Причината за опита за палеж на граничното районно ръководство е досъдебно произвеждане, което се е водило във Видин против тартора и още други занимаващи се с трафик на мигранти.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР