МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да

...
МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да
Коментари Харесай

МВР отново дарява само на себе си и приема пари отвсякъде при бюджет от 1.2 милиарда лева

МВР е възстановило порочната си процедура отпреди няколко години да прави дарения единствено на себе си през личната си компания ”Безконтактни мултиплексорни вериги ” (БМВ), като по този метод заобикаля възбраната да получава дарове. Това излиза наяве от доклада за първите шест месеца на годината, качен на страницата на вътрешното министерство. Общата стойност на даренията е 591 145 лева Сред донорите с изключение на БМВ са и посолствата на Китай и Съединени американски щати. Пари са давали и редица дребни и небогати общини, които по традиция заплащат бензина на патрулките, въпреки Министерство на вътрешните работи да разполага с бюджет от над 1 милиарда лева всяка година, написа " Сега ".

Ограничението да се получават дарения бе въведено преди няколко години, откакто стана ясно, че полицията е получавала дарове от хора, които проверява. Бе оставена обаче опцията да подаряват общини и държавни компании. Така през БМВ, която години наред бе монополист в производството на регистрационни номера за коли, министерството получаваше техника за милиони. Това кранче бе спряно, когато компанията бе трансферирана в транспортното министерство. Даренията, като се изключи тези от непознати страни и интернационалните организации, бяха неразрешени от Цветлин Йовчев, само че още веднъж позволени от Румяна Бъчварова. Впоследствие, през февруари 2016 година, БМВ бе върната тихомълком под шапката на Министерство на вътрешните работи.

За първите шест месеца на годината БМВ е дарила две коли на Министерство на вътрешните работи, излиза наяве от доклада. Едната е на стойност 28 227 лева, а другата - 5936 лева Освен от личната си компания полицията продължава да получава дарения и от общини, написа в справката. Сред тях са силистренските кметства Дулово, Алфатар, Тутракан, Ситово и Кайнарджа. Най-голямото подаяние е за над 1600 лева, а останалите в района са от 150 до 900 лева Ремонтът на една кола за 600 лева е заплатен от Бяла Слатина, която се намира в бедния Северозападен район.

Не по този начин обаче стоят нещата с община Ямбол. Оттам са подарили на Министерство на вътрешните работи 10 000 лева за гориво. Пловдивската община Родопи пък е дала 9000 лева за гориво на три районни ръководства. Най-сериозното подаяние е за 130 хиляди лева и е направено от община Пловдив. Оттам са купили техника за локалната лаборатория на Министерство на вътрешните работи.

Бургаските общини Руен, Айтос, Несебър, Камено, Поморие и Средец също са се отчели със съществени дарения. В Несебър са дадени над 30 хиляди лева за гориво. Община Руен е дала 9000 лева, а Поморие - 8400 лева С 3858 лева пък община Елхово е купила медикаменти и консумативи на дирекция " Миграция ", чиято съществена работа е по линия на бежанците.

Община Стражица е дарила административна постройка за 42 хиляди лева на локалната пожарна, а Велико Търново е платила 15 хиляди лева за капиталов план за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Община Елена пък е дала триетажна постройка за близо 142 хиляди лева на локалната полиция. В Полски Тръмбеш са купили пожарникарско облекло за над 2000 лева Каолиново и Върбица са купували наркотестове и бензин, а Плевен, Пордим и Кнежа - гориво.

Две коли за над 22 000 лева са подарени от община Аксаково на варненското Пето РПУ. Едно подаяние за 6000 лева е направило на кюстендилската полиция и Югозападното държавно дружество, което дава отговор за горите в района.

Дарението на китайското посолство е на стойност над 37 хиляди лева, само че е разказано единствено като " движими движимости ". От посолството на Съединени американски щати пък са дали използвана система за инспекция на багаж за близо 30 хиляди лева Записано е и още едно интернационално подаяние - компютърни материали от Висшия институт за образование в региона на правораздаването във Франция. То е на стойност едвам 50 лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР