МВР е привикало Мария Цънцарова, за да разкрие източниците й,

...
МВР е привикало Мария Цънцарова, за да разкрие източниците й,
Коментари Харесай

Прокуратурата притиска Цънцарова да разкрие кой издаде ”Възраждане”, че са ваксинирани

МВР е привикало Мария Цънцарова, с цел да разкрие източниците й, които разкриха, че представителите на " Възраждане " са имунизирани, въпреки че пропагандират против имунизацията. Асоциацията на европейските публицисти – България следи с безпокойствие дейностите на управляващите против нашата колежка Мария Цънцарова поради следствието ѝ от началото на годината, което разкри, че до момента в който “Възраждане ” пропагандира против имунизацията и ограниченията за ограничение на пандемията, депутати от партията са били имунизирани, оповестяват от организацията.

За повторно Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на Министерство на вътрешните работи за да бъдат разкрити източниците ѝ на информация. АЕЖ научи, че по случая към този момент има формирано досъдебно произвеждане, т.е. в офанзивата се е присъединила и прокуратурата.

Последното е изключително притеснително поради обществените самопризнания на представител на управлението на държавното обвиняване, че внася законопроекти посредством депутати от “Възраждане ”, показват от АЕЖ.

По случая тече произвеждане и пред Комисията за отбрана на персоналните данни, което също има за цел да откри и да преследва източниците на следствието.

АЕЖ подава мнение по това произвеждане с настояването да бъде конституирана като заинтригувана страна, само че не получихме отговор.

Ето за какво подсещаме нашата позиция, че според мнение на Комисията по журналистическа нравственос от 24 май 2015 година:

Журналистите имат освен правото, само че и задължението да пазят източниците си, когато са поверителни.

Правото на отбрана на източниците може да предстои на ограничаване при

съблюдаване на условията за правда, пропорция и нужда в

демократичното общество, след преценка на самостоятелен и неутрален съд.

Практиката на Европейски съд по правата на човека (делото Гуудиун против Обединеното кралство) изрично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от главните условия за независимост на пресата ”, а “липсата на такава отбрана ще се отрази негативно върху готовността на източниците да подкрепят пресата в информирането на обществото по въпроси от публичен интерес. ”

На последващо място според Директива (ЕС) 2019/1937 на ЕП и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са изключително значими източници за проверяващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за опазване на ролята на проверяващата публицистика на „ страж “ в демократичните общества. ”

АЕЖ-България приканва управляващите да преустановят неотложно натиска над колежката ни, а нейният шеф – да обезпечи съответна и цялостна по размер отбрана.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР