МВР, чийто министър твърди, че пътната безопасност е приоритет за

...
МВР, чийто министър твърди, че пътната безопасност е приоритет за
Коментари Харесай

МВР забрави 500 000 електронни фиша

МВР, чийто министър твърди, че пътната сигурност е приоритет за него, не е съумяло да връчи над 500 хиляди електронни фиша за нарушавания по пътищата единствено от началото на годината. Стряскащата статистика бе оповестена от lex.bg. Данните са дадени на юрист Стефан Малинов, който е подал заявки по Закона за достъп до социална информация.

Този голям брой невръчени санкции значи, че на процедура административно-наказателната активност в силовото ведомство е съвсем замряла. Така нарушителите не понасят никаква глоба за действията си. Засега няма формален коментар от Министерство на вътрешните работи и не се знае какви са аргументите толкоз доста фишове да не са връчени.

Статистиката сочи, че броят на отлежаващите фишове пораства през последните три години. За 2019 година до нарушителите не са стигнали близо 160 хиляди санкции, а година по-късно над 205 хиляди През тази година обаче броят им скача над два пъти – над 527 хиляди

Не по-розова е обстановката и с наказателните постановления. Това е документът, с който приключва наказателната процедура при сформиране на акт, най-честно при нарушавания, открити при пътна инспекция. До връчването на постановлението човек не дължи санкцията. През предходната година полицията не е връчила 7.5% от постановленията или 16 236 от общо съвсем 216 хиляди постановления.

Несъбирането на дължими санкции е единствено един от проблемите, произлизащи от невръчване на постановления. Определени нарушавания се смятат за закононарушения, в случай че се извършат наново в периода на първото наказване. Тогава би трябвало да се намеси прокуратурата и да се образува наказателно дело. Заради едно невръчване обаче може да се откри опрощение и това да не се случи.

Точно подобен е казусът с Георги Семерджиев, обвинен за тежката злополука в София на 5 юли, при която починаха две млади дами. Преди години прокуратурата бе отказала да го проверява за наново нарушаване, тъй като постановлението за първото не му било връчено и той нямал схващане, че още веднъж прави неправда.

Големият проблем в тази ситуация е, че на процедура няма никакво наказване за провинил се водач. Процедурата е осъществена на половина. И това се случва на фона на непрекъснатите акции на Министерство на вътрешните работи и заканите, че пътната сигурност е приоритет, а против нарушителите ще се работи интензивно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР