МВнР следи ситуацията с около 30 българи в град Волос,

...
МВнР следи ситуацията с около 30 българи в град Волос,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Около 30 българи са блокирани на Волос, в контакт сме с тях

МВнР следи обстановката с към 30 българи в град Волос, Гърция. Районът беше ударен от бурята „ Даниел ”. При водното злополучие починаха шестима души, а материалните вреди са големи.
Прочетете още
„ По отношение на обстановката в Гърция и българите, които са там - в непрекъснат контакт сме с генералния ни консул, който от своя стана ежечасно ме твърди каква е обстановката. Знаем, че тя е тежка, знаем, че има прекратени пътища ”, съобщи вицепремиерът Мария Габриел.

„ Още през цялото време сме се уверили, че българите, които са в такава сложна обстановка имат нужното - храна, вода, медикаменти ”, декларира Габриел. Работи се в тясно съдействие с гръцките управляващи и когато те стигнат до мястото, от което да могат да бъдат превозени до България, Министерство на външните работи има подготвеност за това.

„ Имам информация за към 30 българи в района на Волос. Лично съм се чула с един от тях през вчерашния ден късно вечерта. Това, което имаме като увещание на тази стадий, е, че няма нужда от спомагателна храна или вода, само че е реалност, че откакто към този момент четвърти ден не престават да са откъснати, ние би трябвало да имаме подготвеност да реагираме ”, разясни вицепремиерът.

Тя подсети, че в тази обстановка гръцките управляващи са тези, които имат средствата да доближат допустимо най-бързо и мобилно до българите. „ В момента, в който те могат да стигнат до Солун, ние като страна също сме подготвени да реагираме ”, увери Габриел.

Тя разяснява, че активираме европейския механизъм за гражданска отбрана, когато не можем да се оправим сами. „ За момента управляващите, армията, пожарната и полицията, всички са мобилизирани. В момента, в който доста бързо стане ясно, че има потребност от нужна поддръжка, хубавото е, че ние ще я имаме и тя беше ясно декларирана от Европейска комисия ”, означи вицепремиерът.

„ Поклон пред паметта на жертвите в Царево ”, сподели още Габриел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР