МВФ очаква страните от инициативата Три морета до края на

...
МВФ очаква страните от инициативата Три морета до края на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Новите членки на ЕС се възстановяват от Covid рецесията по-бързо от старите

МВФ чака страните от самодейността " Три морета " до края на 2021 година да се върнат на икономическото ниво от преди рецесията, провокирана от ковид. Това ще е по-бързо в сравнение с само че старите членки на Европейския съюз. Това сподели ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиев пред публицисти след присъединяване си в президентския панел от шестата среща на 12-те страни от " Три морета ", която се организира в четвъртък и петък в София.

" За пет години след старта на самодейността в страните в нея растежът е 2.5 пъти по-висок от междинния на 15-те остарели членки на Европейски Съюз. Той е 3.8 на 100. Миналата година сривът (заради Covid пандемията) тук е бил 4 %, до момента в който в старите членки – два пъти по-голям ", сподели Георгиева. " Предвиждаме до 2025 година страните участнички в самодейността " Три морета " да имат с 1.2 % по-бърз напредък, което ще помогне за конвергенцията на района и доближаването на приходите на хората с тези от по-развитите ", добави тя.

Директорът на МВФ изрази насладата си от това, че срещата в София притегля вниманието към основни стопански тематики като увеличение конкурентността на района. Изрази и поддръжката си за развиването на цифровата инфраструктура и означи, че пандемията е посочила нуждата от по-бърза цифровизация на транспортната и енергийната инфраструктура.

" Но пандемията сподели и какъв брой значима е обществената инфраструктура и вложенията в обучение и опазване на здравето, които да разрешават по-бързото преместване в другите браншове на пазара на труда ", сподели още Георгиева.

Тя осведоми, че идната седмица Съветът на шефовете на МВФ ще гласоподава препоръчаното издаване на 650 милиарда $ специфични права за тираж на дълг, което е най-голямата финансова инжекция за всички страни членки на фонда и опция за поддръжка на семействата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР