Музиката, с която виртуозът обикаля света, е посветена на малкия

...
Музиката, с която виртуозът обикаля света, е посветена на малкия
Коментари Харесай

Цигулката на Ара Маликян звучи на Античния

Музиката, с която виртуозът обикаля света, е отдадена на дребния му наследник и връщането към детството  

Прочутият испански цигулар за следващ път гостува на България като част от международното си турне. За концерта си на 3 септември той избра емблемата на Пловдив, а и на цяла България –  Античния спектакъл.

Музиката, с която цигуларят потегля да обикаля света, този път е отдадена на дребния му наследник Кайро и връщането към въображението на детството.

„ Това турне е резултат от това да виждам по какъв начин синът ми пораства, резултат е от моето израстване до него, това са всички звуци и мелодии, които се пробват да оформят това, което съм почувствал и са ме въодушевили от него и от живота посредством него. Това е срещата с детето, което не бих могъл да бъда и бих мечтал да бъда. Това е респект към тези същества, които са свободни като птици ” , споделя Ара за новия си план.

„ Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се показва, без значение къде ще те води. „ Ето за какво това турне е цялостно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове – неща, които бях не запомнил ”, добавя цигуларят.

За да показа новия си музикален план, Ара Маликян ще докара в Пловдив свои правилни другари и сътрудници – фамозни испански музиканти от кубински генезис. Отново трикратно номинираният за Грами джаз пианист Иван (Мелон) Люис, басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години наличие на международната класическа и джаз сцена.

Ара Маликян е испански цигулар от арменски генезис, роден в Бейрут. Талантът му е приет още като дете, макар че по време на гражданската война в Ливан е заставен да живее в бомбоубежища, където учи и свири на цигулка . Навсякъде с него пътува и цигулката му. Първата среща с нея е едвам на тригодишна възраст, когато получава скъпия подарък от татко си, също цигулар. Изнася първия си огромен концерт, когато е единствено на 12 години, а две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от немското държавно управление да учи в музикалното учебно заведение в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания.

„ За собствен дом избрах Испания , само че съм благополучен да пътувам и концертирам по целия свят, “ признава Маликян. Обича историческата си татковина Армения и постоянно гостува там с концерти. Особена връзка обаче усеща и с България, защото студентските му години в популярната Гилдхолска школа за музика и спектакъл в Лондон пазят загатна от сърдечното другарство с Васко Василев.

Бяхме небогати, само че щастливи! “, спомнят си Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години в британската столица. Пътищата им се пресичат, когато посещават мастър класовете на забележителния цигулар и възпитател проф. Ифра Нийман . И двамата си спомнят с неспокойствие времето, прекарано във Англия, когато бедният студентски живот ги принуждава да разделят дребна стая дружно с още един сътрудник цигулар.

Виртуозен с цигулката и притежаващ неповторима техника за осъществяване на класическа музика, Ара е не по-малко прочут диригент, композитор, ефирен водещ, създател на музикален квартет „ Паганини “ и… даже кино артист ! Музикални критици дефинират неговото изпълнителско изкуство като едно от най-оригиналните, ескцентрични и новаторски в международен мащаб. Завладяващата ескпресивност, пламенност и влудяваща сила е това, което от първата секунда сграбчва публиката на самобитния цигулар. Мнозина го афишират за вълшебник, владеещ някаква загадка или даже демонски сексапил, с които покорява слушателите и ги вкарва в положение, близо до транс.

 „ За да завоюва висоти в изпълнителското изкуство, музикантът би трябвало да извърви дълъг път, да шлифова своята виртуозност, която е комбиниране от техника и надълбоко премислена и почувствана самостоятелна интерпретация. Признавам, че безумно съм влюбен в цигулката, срастнал съм се с това парче дърво. В нея фактически има нещо вълшебно,  помагащо да се сплоти силата на духа и на мисълта в едно цяло “, споделя Ара Маликян.

Сценичният облик на брилянтния цигулар радикално се разминава с имиджа на класическия музикант . Дългата му и непокорна коса се вее волно, а черната брада е същинско предизвикателство за бръснарите. В театралните му костюми са вплетени етно претекстове, линията постоянно е модернистична, даже участват авангардни детайли , клонящи към чудатост. Виртуозните осъществявания минават в огнен  шамански танц, който възпламенява и останалите реализатори – останалите музиканти от неговия необикновен оркестър.

Маликян е излизал на влиятелни международни подиуми, съпровождан от най-авторитетните в света оркестри. Имената на Карнеги Хол, Центъра на Форд в Торонто, Кралската Опера и Театро Еспаньол в Мадрид дават визия за географията и мащабите на изпълнителските му изяви. Наред с произведения на обичани типичен композитори – Бах, Моцарт, Паганини, Вивалди, Сарасате – Маликян извършва и авторски части , както и музика от разнородни етнически и народностни култури: арабска, арменска, еврейска, испанска, циганска – постоянно в рок, джаз или фолк обработка. По време на концертите му постоянно звучи и кино музика.

Годишният му изпълнителски график включва към 450 концерта в най-различни места на планетата.

Концертите на Ара Маликян са пътешествия през разнообразни култури, музикални столетия и стилове. Той придвижва с лекост публиката от класиката на Бах, Вивалди и Паганини, през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, та чак до Дейвид Бауи. Ара е притежател на всички най-престижни призове в цигулковото изкуство, а през 2015 година е номиниран за „ Латино Грами “.

Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от най-знаменитите си кино лентата – „ Говори с нея “ и „ Лошо образование “. А Карлос Саура го снима в последния си филм „ Хота: Отвъд фламенкото “.

„ Ара излъчва достойнство и неповторима харизма. Когато хване инструмента и засвири, по този начин се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува “, споделя Саура за него.

Филмът за Ара Маликян „ Живот сред струните ” завоюва през 2020г. най-големия приз в испанското кино – премията Goya за най-хубав документален филм. Лентата е дело на Наталия Морено – брачната половинка до Ара, испанска актриса и режисьор.

„ Живот сред струните ” споделя за арменския геноцид, за миграцията на бежанците сред Азия и Европа, за 8-годишния Ара във боен Бейрут, притежаващ единствено една цигулка. За бедните му години на следване в Германия и Англия, по какъв начин се стига до международните подиуми и да имаш личен оркестър, приветстван от милионни аудитории . Дори без да притежаваш цигулка, направена от фамозен лютиер. Разказва за това по какъв начин музиката избавя животи.  

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г от 20.00 часа на Античен спектакъл – Пловдив .  

Билети се продават в системата на Ивентим в цялата страна, в Пловдив – Билетен център пред Община Пловдив, касата МаскАрт в ДК „ Борис Христов, в Туристически информативен център на Римски стадион, каса на Античен спектакъл от страната на АМТИИ и онлайн на Eventim.bg
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР