Музиката ни учи на любов, на търпение, на култура. За

...
Музиката ни учи на любов, на търпение, на култура. За
Коментари Харесай

Иван Шопов: Обработваме българския фолклор, така че да е достъпен за младите

Музиката ни учи на обич, на самообладание, на просвета. За всеки тя е нещо друго, само че за мен тя е метод на живот. С музика мога да показвам себе си, мога да демонстрирам възприятията си, страстите си и да ги споделям с безграничен брой хора.

Това сподели в изявление за БГНЕС електронният актьор и продуцент Иван Шопов, който с сътрудниците си от „ Тригайда “ - мултиинструменталистът Георги Маринов – Хорхе (гайда и диджериду) и Ася Пинчева (вокали) основават съвременна електронна музика с фолклорни претекстове.

Иван Шопов показа, че съчетаването на електронна музика и фолклорни претекстове по принцип не е доста елементарно начинание, тъй като доста постоянно не е несъмнено дали ще се получи предстоящият резултат. „ Но когато го правиш с обич и с доста отдаденост, нещата мисля, че се получават. Ние всички сме работили от доста години в това да обработваме българския фолклор, тъй че да е наличен до младите и това в действителност е нещо напълно всекидневно за нас, не е нещо ново “, съобщи електронният актьор.

Чрез своята музика „ Тригайда “ се стреми да вмени на хората главното – хубостта на българския фолклор, какъв брой скъпа е България и по какъв начин би трябвало да я задържим в сърцата си.

Така се ражда и новият музикален план на „ Тригайда “ – „ Рофинка “.

„ Рофинка “ се роди още преди година, когато започнахме да мислим за дебютния албум „ Елате “. Изпълнявали сме я няколко пъти на наши участия. Генерално концепцията е подбудена от супер въздействащата и красива родопска ария „ Рофинка “ и искахме да създадем наша акомодация, която хората да могат да усетят по един нов и друг метод “, изясни Шопов. Творбата се осъществя откакто е изпълнена в няколко версии, а напълно скоро следва и нейното издаване.

„ В песента използваме главно глас, гайда и имаме специфични посетители – девойките от НУФИ „ Широка лъка “, акцентира той и добави, че под управлението на Ганчо Гавазов девойките извършват песента в хор и по този метод тя закупи още по-голям мащаб и още по-разтърсващо звучене.

Според електронния актьор хората одобряват с голям почит и обич такива планове, тъй като стъпвайки на достоверен фолклор, те усещат свързаността си с корените си и с най-истинското българско. „ А през актуалната обработка се радват, че могат да усетят тази музика по нов метод, дружно с техните съидейници и да се забавляват на концерт или у дома, или да карат из България и да слушат музиката в колата си “, счита Шопов.

Премиерата на „ Рофинка “ ще се състои на 14 октомври в „ Топлоцентрала “ от 19.30 ч. „ Започваме, когато хората са тук и имаме специфични посетители – НУФИ „ Широка лъка “, които ще дойдат с техния диригент Ганчо Гавазов “, описа музикантът.

Заедно с осемте девойки „ Тригайда “ ще изпълнят „ Рофинка “ в два разновидността, само че също по този начин и още нова музика, която са композирали дружно с хора. Изпълнени ще бъдат и няколко от класическите осъществявания от дебютния албум „ Елате “, както и нечувани досега творби. „ Тази седмица кипи много сериозен труд в студиото, работи се върху нова музика, с цел да може нашите слушатели постоянно да получават нещо ново на всеки идващ наш концерт “, заключи Иван Шопов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР