Музиката може да се окаже както лекарство, така и решение

...
Музиката може да се окаже както лекарство, така и решение
Коментари Харесай

Пианистка лекува с музика деца с увреждания

Музиката може да се окаже както лекарство, по този начин и решение на разнообразни обществени проблеми. За това свидетелства опитът на Евгения Тагарева - пианист и шеф на Лятна академия за изкуство,,Огънят на Орфей”. Тя е единственият учител по пиано, който се занимава с деца със специфични просветителни потребности (СОП) в България и развива докторска дисертация по тематиката.

Отличава я практическата й работа с възпитаници, които имат разнообразни увреждания и усложнения ​- сетивни, умствени, двигателни. Сред учениците й има незрящи, тежко чуващи, със синдром на Даун и аутизъм. Изпращат й и деца с детска церебрална парализа.

Евгения Тагарева работи по няколко посоки - тя освен занимава своите ученици в границите на урока, само че и ги приготвя за обществената им акомодация. Доказателство за последното са достиженията им. Някои от децата се оправят сполучливо с превъзмогването на заекване с помощта на тактуване, а други

стартират да употребяват пръстите си, които до неотдавна не са можели да движат.

В тази връзка едно от най-големите преимущества на пианото е, че включва симетричното потребление на двете ръце, което не се случва при други принадлежности. По този метод уроците подкрепят уравновесеното развиване на децата със СОП. Една част от тези възпитаници доближават и до професионална музикална реализация. Това изключително важи за незрящите.



Предвид самостоятелните потребности на учениците, Евгения Тагарева създава пособия, които им разрешават да се допрян до музиката. За незрящите тя записва аудио показване на нотните листове, а за образованието на тези с понижен слух разчита на визуализации. Употребата на цветове е наложителна в заниманията й с всички виждащи възпитаници, защото освен ускорява вниманието, само че прави упражненията по-приятни от естетическа позиция и основава въодушевление.

Затова резултатът от уроците по пиано при децата със специфични просветителни потребности не е неочакван. Освен че подкрепя развиването на фината моторика, свиренето на музикален инструмент съставлява дейна музикотерапия. В практиката си Евгения Тагарева организира и сеанси на пасивна музикотерапия, в която сортира творбите според от търсения резултат. Казва, че както третираме всяко заболяване с избрани медикаменти,

можем да предпишем избрани творби, с цел да му повлияем.

Най-голям резултат вижда от творчеството на Моцарт, което има оживяващо влияние. Наблюдава го персонално при заниманията си с дете с аутизъм, на което свири по време на сеансите. Според нея е значимо да имаме поради, че при започване на музикалния лековит сеанс постоянно би трябвало да се стартира с музика, която е по-близка до душевното разположение на индивида, и по-късно последователно да прекосяваме към музика, отговаряща на мечтаната смяна.

Според Тагарева сега с музикотерапия у нас се занимават най-вече медицински лица, психиатри и психолози. Желателно е в екипите да се включват и музиканти, чието присъединяване допуска по-добро схващане на заложените в музикалното произведение послания и прекарвания. Тя няма подозрение в лечебния резултат на музиката и резултатите от нея. Казва, че в научната литература има доказателства за прочувствената реакция на тон, която е в пъти по-силна от тази при допиране. Затова е уверена в лечебното деяние на системата Хеми Синк, чиято цел е да подкрепи (посредством звуци с избрана честота) синхронизацията на двете мозъчни полукълба, като отстрани несъответствието и основава естетика в нравствен проект.



Незряща студентка търси помощник, с цел да посещава университет

Дарина Иванова е една от ученичките на Евгения Тагарева, която е 100% незряща. Тази година тя е призната да следва музика с пиано в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, откакто години наред мечтае да стане учител по музикалния инструмент. Срещата й с клавишите се случва още като ученичка, само че тогава не получава късмет да стартира професионална подготовка. Желанието й се сбъдва едвам неотдавна с помощта на взаимната й работа с Тагарева, която я приготвя за изпита.

Оказва се обаче, че пред хората с увреждания изпитът не е единствената преграда за следване. „ Повечето ми сътрудници изпитват боязън да преподават на възпитаници със специфични просветителни потребности, “ акцентира Евгения Тагарева.

В случая от ПУ „ Паисий Хилендарски “ демонстрират предпочитание да дадат опция за развиване на Дарина, като разрешават тя да учи със своята преподавателка, и изявяват подготвеност да сътрудничат за адаптирането на просветителната стратегия. Идеята е тя да подхожда на потребностите на момичето. За това обаче няма избран ред в нормативната уредба, което разубеждава доста гении с увреждания и ги кара да потърсят път към вузовете на Запад.

В момента пред Дарина към момента стоят логистични въпроси, касаещи напредването й до университета. Тагарева и близки до момичето хора търсят метод да я поддържат в първите й стъпки като студентка. Надяват се да се намерят хора, които да се съгласят да я съпровождат до университета и назад до дома й. Целта е да се изготви график, тъй че, когато е належащо, Дарина да може да стигне до постройката на ПУ. Тя ще има потребност от асистенция за намиране на залите най-малко до момента в който научи разположението им. Според Тагарева не е наложително доброволците да разполагат с персонален автомобил, защото е допустимо да се употребява и градският превоз.

За Дарина следването е освен фантазия, само че и тласък да преодолее страха си от напредване. След като става студентка, тя демонстрира предпочитание да се научи да се придвижва с бастунче, изяснява преподавателката й Евгения Тагарева. До момента момичето употребява способ с ехо-локация, само че в открити пространства той е неупотребим.

Този апел за помощ е концепция на хората, които познават персонално Дарина и знаят, че самата тя се тормози да помоли за поддръжка. Те обаче виждат големия капацитет, който носи, и не могат да не създадат нужното за нейното развиване. Така преди този момент те й спомагат да се снабди с пиано, което усъвършенства самочувствието йна експерт. Досега тя нееднократно е впечатлявала аудиторията с осъществяванията си на пиано, а на 13-ото издание на Лятна академия „ Огънят на Орфей “ 2019 публиката даже става на крайници, удивена от гения й.

В момента Дарина се приготвя интензивно за бъдещето си и има вяра, че дипломата е методът да добие познания, с цел да бъде добре готова като учител по пиано. В момента тя преподава онлайн на собствен възпитаник от Пакистан. Освен това е правилен асистент на учителката си Евгения Тагарева в създаването и изпитването на помощни средства за образование на хора със специфични потребности. Дарина е толкоз способна, че съм подготвена да й осигуря място като помощник в школата ми по пиано, откакто се дипломира, безапелационна е Тагарева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР