Музиката може да повлияе върху начина, по който усещаме вкуса

...
Музиката може да повлияе върху начина, по който усещаме вкуса
Коментари Харесай

Музиката влияе върху вкусовите възприятия от бирата

Музиката може да повлияе върху метода, по който усещаме усета на бирата. До този извод са стигнали в свое проучване група учени от Оксфордския университет, предава БТВ.

Ръководител на изследването е професорът по пробна логика на психиката Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие учи методите, по които сетивата трансформират страстите и преживяването, в това число при потреблението на питие.

Резултатите от неговите проучвания демонстрират, че усещането за усета на бирата се повлиява сензитивно от това, което консуматорът чува.

В изследването са взели участие 3000 души. Всички те са слушали деликатно мелодии с идентична мощ на звука. След това са дали отговор на три въпроса, свързани с това дали песента или творбата им е познато, дали им подхожда и дали считат, че подхожда на пивото, което употребяват.

Пъб на колела във Англия доставя халби с бира до домовете

След разбор на данните изследователският екип открива, че въздействието на музиката върху цялостната преценка за усета на бирата е почти 25%, пишат от Съюза на пивоварите в България.

Подобни резултати демонстрира изследване и на белгийски учени, които откриват, че музикалният декор може да промени даже усещането за алкохолното наличие на пивото. На участниците в това проучване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от разнообразни жанрове нейният усет се сторил друг на хората, като варирал съгласно музикалните стилове. При по-висок тон, вниманието било привлечено от сладките нотки във усета на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.

Плодовите или тези със блудкав усет бири си отиват най-много с песни, които се характеризират с непорочност на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-хубавият избор за този тип питие, тъй като тези принадлежности придават лекост на звученето.

От друга страна, бирите с кисела нотка, които са присъщи за белгийските стилове питие, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс.

Силното питие с високо наличие на алкохол е в отлична естетика с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които се изявяват тромбони и тромпети. Поп и рок почитателите нормално си поръчват пилзнер и други по-светли бири, до момента в който феновете на хеви метъла харесват повече тъмни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР