Музикантка от Карлово прослави града, Апостола и Розовата долина в

...
Музикантка от Карлово прослави града, Апостола и Розовата долина в
Коментари Харесай

Песен на карловка влезе в учебниците

Музикантка от Карлово популяризира града, Апостола и Розовата котловина в ария. Анита Илиева написа „ Песен за Апостола “, която влезе в учебниците. Създаде народен юношески певчески конкурс, който съгласно някои експерти може да стане детският Златен Орфей. И към този момент е подготвена да вдъхне нов живот на най-красивата ария за Карлово. Нейното име и осъществяванията на детската групировка „ Карловойс “ събират хиляди лайкове и споделяния във Facebook и You tub

Още тази есен десетки хиляди възпитаници от четвърти клас в цялата страна ще пеят в час и по време на празнични прояви нова ария за Апостола. Тя бе написана от Анита Илиева преди година, премиерата ѝ бе предишното лято в навечерието на 18 юли, рождената дата на Васил Левски, само че към този момент е едно от творбите, които децата ще учат в учебно заведение.

Успехът на „ Песен за Апостола “ бе колкото мечтан, толкоз и непредвиден, споделя нейната авторка. Само няколко дни след премиерата ѝ в обществените мрежи, а по-късно и онлайн, тя става шлагер.

Анита е родом от Горна Оряховица, а брачният партньор ѝ Йордан Илиев е от Попово. Двамата приключили в Шуменския университет музика и тя и любовта ги събрали в семейство. А животът им по този начин се завъртял, че преди повече от 15 години се открили в Карлово.

Най-напред и двамата работихме като учители, след това брачният партньор ми стана оркестрант във Военния оркестър на 61-ва Стрямска бригада, малко по-късно и негов диригент, споделя Анита. Заедно пишат песни, нормално тя е създател на музиката, той я аранжира, а песента се ражда по текстове на разнообразни създатели, един от които е тяхната другарка Марина Караманова.

Една вечер тримата обсъждали да напишат ария за Карлово, България или Васил Левски. След няколко дни Марина донесла текст за Апостола. Когато го прочетох, за няколко минути се роди мелодията, спомня си Анита. След това трябвало песента да узрее. През това време брачният партньор ѝ Йордан Илиев направил аранжимента.

Миналото лято на 12 юли публикувахме песента в you tube. На 18-и изпълнихме онлайн на празненство в Национален музей „ Васил Левски “, снимаха ни националните малките екрани. Още същия ден получих позвъняване от издателство „ Анубис “. Експертите, които основават учебниците, предложиха песента да се учи в учебно заведение и ме канеха да изпратя текста, нотите, описанието на музикалния акомпанимент, аранжимента и къса информация за създателите и за групировка „ Карловойс “, с която записахме песента. За всички нас това бе огромна наслада, споделя Анита.

Макар песента да е включена в учебника за тази образователна година, осъществяването на „ Карловойс “ към този момент има десетки хиляди гледания в мрежата. Много са и споделянията, които Анита получава от страната. Учителки по музика, детски обединения, които я извършват на тържества, изпращат на Анита свои видеа, оповестени във Facebook.

Това не е първата и единствена ария, основана от Анита и брачна половинка ѝ Йордан Илиев. Заедно с създателите на текстове те към този момент имат записани свои шест песни, седмата - „ Мама “, която е дело на триото Анита, Йордан и Марина, ще бъде записана през септември.

След „ Песен за Апостола “ със брачна половинка ми взехме решение, че всяка година за 18 юли ще имаме нова ария, отдадена на Карлово или на Левски. Тази година представихме две познати и обичани национални песни, само че с нова музика, която е моя, аранжиментът на Йордан. Това са „ Вечерай, Радо “, а другата е за Левски и се споделя „ Кажи ми, горо “. Те се трансфораха в съвременно звучащи артикули и незабавно се запяха от публиката, споделя Анита. И двете имат видеа и са в you tube и Фейсбук.

Анита печели на първо време сърцата на карловци, а след това и на публиката в десетки градове у нас и в чужбина, с детската групировка „ Карловойс “, която към този момент навърши пет години. Стартира с няколко деца, в този момент към този момент в нея вземат участие над 50 девойки и момчета. Помага и брачният партньор ѝ - като се изключи че написа музиката на някои от песните и всички аранжименти, той постоянно е корепетитор.

Работим дружно със брачна половинка ми - и в музиката, и в персоналните ни връзки всичко става с невероятна лекост и хубост, споделя тя. Двадесет години сме неразделни, децата ни също са музикални. Казано на музикантски език, връзките ни с Йордан са по този начин - в случай че аз съм музиката, той е хармонията. Ако аз стартира една фраза, той я приключва, и назад. Колко е успешно това, което вършим, ще правят оценка публиката, нашите дребни реализатори и времето, декларира Анита.

Пиано и гъдулка

Сега Анита Илиева подхваща нова стъпка - тя ще разшири музикалната школа „ Карловойс “ и ще предложи на децата проучване на два инструмента - пиано и гъдулка. Ще притегли и още преподаватели. Започнахме с няколко деца, в този момент малчуганите и юношите, които излизат на сцена и се изявяват с музика, са 30 пъти повече и това е огромно достижение и за децата, и за нас като уредници на школата, счита Анита.

Начело с Хайгашод

Веднага откакто започва активността на „ Карловойс “, Анита се захваща с различен, по-мащабен план - учредява народен юношески конкурс за известна българска ария „ Песенна палитра “. Условието е да се пее единствено на български. Досега в състезанието са взели участие над 1200 души. А юбилейното пето издание бе преди месец, като в журито участваха известни български музиканти отпред с Хайгашод Агасян.

От Борис Карадимчев до Марги Хранова

От юли музикантката потегли към ново предизвикателство. От години тя харесва „ Градините на Карлово “ - ария, красива колкото „ Една българска роза “. Създадена е по поръчка на карловския предприемач Спас Протопопов. Автор на музиката е Борис Карадимчев, извършва се от Марги Хранова, Мариана Попов, Орлин Павлов, Любо Киров и детския хор „ Пим-пам “. Не знаех историята на основаването на тази ария, само че доста желаех децата от „ Карловойс “ да пеят и да я запишем с видео, споделя Анита. Говорила с Марги Хранова и по този начин стигнала до Спас Протопопов. Със Спас сме съседи и щом му споделих, че желая и „ Карловойс “ да пеят „ Градините на Карлово “, той незабавно ми даде диска с подпис от маестро Карадимчев. Марги Хранова одобри с наслада да се включи в осъществяването на „ Карловойс “ и от началото на тази образователна година започваме подготовка, споделя музикантката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР