Музикантът, превърнал се в легенда на българската рок музика -

...
Музикантът, превърнал се в легенда на българската рок музика -
Коментари Харесай

Кирил Маричков представи книгата си, завърши с рок концерт-изненада

Музикантът, трансформирал се в легенда на българската рок музика - Кирил Маричков, показа автобиографичната си книга „ На прага на времето “ пред многочислена аудитория. Новата книга на музиканта включва над 100 фотоси от персоналния списък на Маричков, някои от които се разгласяват за първи път, както и фотоси на всички албуми на „ Щурците “, излезли през дългия креативен път на групата, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Благодаря, че всички сте тук. Искам да благодаря на двете Веселини. Благодаря на брачната половинка ми Веселина, която е моят ангел пазител, и на Веселина, която ме ръчкаше. Такива небивалици съм чувал за “Щурците ”, за себе си, че се сещах от самото начало за това, че когато една неистина се повтори 100 пъти, тя става истина. Хиляди пъти се повтаряха неистини, и по тази причина всички ми споделяха - безусловно би трябвало да напишеш тези неща, тъй като хората би трябвало да знаят коя е истината. В тази книга има някои, които ще се познаят в нея и няма да се харесат, избягвал съм да им споделям имената, само че съм ги описал задоволително добре, с цел да се сетите кои са.

Трогнат съм, че Лили Иванова е пратила цветя. Аз си оставам един рок динозавър. Дано Бог пази моя глас както пази гласа на Лили Иванова ”, сподели пред събралото се голям брой рокмузикантът Кирил Маричков.

Той предложения и участниците в рок група “Фондация ” и изсвириха едни от най-емблематичните си части.

“Аз съм характерен представител на моето потомство и характерен пловдивчанин. Моят живот мина в рока, и по тази причина съм тук. Даже съумях да прочета книгата на Кирчо, той ми я подари през вчерашния ден, и би трябвало да кажа, че е превъзходна книга. Това не е автобиография на Кирил Маричков, а на нашето потомство ”, сподели пред БГНЕС президентът Петър Стоянов /1997-2002/. Президентът описа и един от спомените на Маричков, който е разказан в книгата. “Маричков посещава концерт на италианската група " Пух ", кани двама от членовете на групата у дома и им изяснява, че седем години чака за Лада, изяснява им по какъв начин купува долари контрабандно, с цел да си купи китара, и това провокира ужасно неразбиране у италианските посетители. Накрая в прилив на национализъм споделя " всичко е свободно, в България слушаме рок музика, е имаме единствено няколко компликации ". Много такива епизоди от това време споделя Кирил Маричков по тази причина споделям, че това е книга за биографията нацяло едно потомство - нашето потомство, което прекара половината от живота си при комунизма в система, която непрестанно забраняваше нещо, да се чудиш за какво ”, уточни Стоянов.

Той изясни, че книгата е занимателна и поучителна. “Свалям шапка на Кирил Маричков, че през всички тези години той прояви кураж и достолепие ”, сподели Стоянов и благодари на всички рок музиканти за оказаната поддръжка през годините.

Книга „ На прага на времето “ показва в детайли житейския и креативен път на Маричков от детството му до на най-силния интервал в историята на „ Щурците “ – 80-те години на ХХ век. В автобиографията са поместени мемоари на бащата на музиканта, на членове от групата, и други негови другари музиканти.

Кирил Маричков е един от доайените на българския рок, някогашен депутат и „ просто човек “, както пее самият той в своя ария. Той е потомък на видния български бунтовник и политик Георги Странски, непосредствен другар на Христо Ботев, и на неговия брат Видул Странски, бунтовник в четата на Стефан Караджа. Дядо му по майчина линия е известният диригент Борис Левиев, а по бащина е известният проектант Киро Маричков, основател на емблематични софийски здания, измежду които известният хотел „ Империал “.

Първите стъпки в рока музикантът прави с група „ Бъндараците “, а през 1967 година се появява групата легенда „ Щурците “./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР