Музикални плакати на Божидар Икономов (1943-2016) красят фасадата на Националната

...
Музикални плакати на Божидар Икономов (1943-2016) красят фасадата на Националната
Коментари Харесай

Музикални плакати на Божидар Икономов красят фасадата на Националната музикална академия

Музикални плакати на Божидар Икономов (1943-2016) красят фасадата на Националната музикална академия до 20 август. С тази галерия, наречена Allegro ma non troppo (Весело, само че не прекалено), Международното триенале на театралния афиш отбелязва 80-годишнината на художника, заяви Българска телеграфна агенция. 

Показани са произведения, основани за разнообразни оперни и балетни спектакли на Националната опера, за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния спектакъл. Сезонът, в който създателят работи за Националната опера, се отличава със жанр и неповторима образна еднаквост, разясняват уредниците. 



„ От триеналето взехме решение, че най-хубавият метод за отбелязване на тази неслучила се годишнина, е да продължим да припомняме на публиката достиженията на един толкоз многостранен актьор като Божидар Икономов, а на най-младото потомство да помогнем да го открият. Много е тъпо, че през днешния ден тези толкоз авторитетни и продуктивни подиуми се лишиха от концепцията да имат плакати, които да образуват тяхното рекламно лице “, казва Албена Спасова. Тя е съучредител и член на управителния съвет на Международното триенале на театралния афиш.

По думите й изложбата напомня освен за един ослепителен гений, само че и за това какъв брой мощно се усеща отсъствието в градската среда на качествения, артистичен афиш. 

Божидар Икономов умееше да се забавлява и със същото неизменност да работи неуморно, тъй като извънредно доста обичаше своята работа, създаваше другарства и колегиални връзки на всички континенти, владееше качеството да събира хора и плакати, да построява мостове, да предизвиква младите създатели и да предизвика по безподобен метод въображението на фена, споделя още Албена Спасова.



Божидар Икономов (с псевдоним Дари) е роден на 12 юли 1943 година в София. Той е художник, плакатист, график. Завършва художествена гимназия. След дипломирането си до 1979 година е художник във в. „ Култура ". Автор е на плакати за десетки театрални, оперни постановки и филми, и един от уредниците на Триеналето на театралния афиш в София. От 1979 година, в продължение на 13 сезона, работи за Софийската опера. От 1987 до 1993 година е ръководител на сдружение „ Графичен дизайн " към Съюза на българските художници.



В продължение на повече от 10 години изготвя афишите на летните празници „ Аполония ", на Салона на изкуствата, на фестивалите „ Нова българска музика " и „ Европалия ". Има независими изложения в София, Пловдив, Виена, Берлин, Алжир, Мапуту, Хараре, Ню Йорк, Токио.

Два пъти е притежател на годишната премия на СБХ за приложна графика (1981, 1985). Печели първа премия, взаимно с художника Жеко Алексиев, на Конкурса за туристически афиш в Италия (1974). Негов брат е известният кинорежисьор проф. Владислав Икономов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР