Музикалната преса в Австрия отрази обширно приключилия в средата на

...
Музикалната преса в Австрия отрази обширно приключилия в средата на
Коментари Харесай

Доминик Мейер: Конкурсите продължават да имат съществено значение при открояването на таланти

Музикалната преса в Австрия отрази обстойно завършилия в средата на октомври 2017 година конкурс за млади оперни артисти „ NEUE STIMMEN “, който се организира в Гютерсло, Германия. Престижният конгрес се провежда от немската  фондация " Bertelsmann “ на всеки две години. Сегашното издание бе юбилейно - 30 години от съдаването на състезанието през 1987 година, а измежду идейните мотори тогава са Херберт декор Караян и Лиз Моон.

На първичните прослушвания тази година се явяват рекордния брой от 1430 артисти от 76 страни. От тях до финалната подготовка от три тура доближават 42 реализатори, а до огромния край - 10 финалисти: 5 дами и 5 мъже.

Безспорно респектиращ е съставът на журито, който включва авторитетни фигури от оперния свят - шефове и интенданти на фестивали и  водещи оперни театри, диригенти, пианисти, музикални критици. Председател на журито на състезанието „ NEUE STIMMEN “ от 2010 година до момента е  Доминик Мейер - шеф на Виенската щатсопер. Сред останалите членове впечатляват имената на Густав Кун - диригент, режисъор и интендант на фестивала „ Тиролски празници “ в Ерл, Австрия; Софи де Линт - сега шеф на операта в Цюрих, а от сезон 2018/ 2019  тя е определена за шеф на Националната опера в Амстердам; Бернд Льобе - интендант на операта във Франкфурт; Елизабет Соботка - интендант на оперния фестивал в Брегенц, Австрия; Ева-Мария Виесер - кастинг съветник на оперния  спектакъл в Чикаго и други. 

Според експерти в оперния отрасъл, състезанието „ NEUE STIMMEN “ e значим трамплин за кариерното развиване на  младите реализатори. Сред имената на спечелилите през годините срещаме и български - това на Веселина Кацарова (1989) и Соня Златкова (1991), а измежду останалите изпъкват Рене Папе, Марина Ребека, Олга Безсмертна и мн.др.

Истински мотив за горделивост е фактът, че победителка тази година измежду дамите още веднъж е българка - мецосопраното Светлина Стоянова, приключила оперно пеене в Консерваторията в Глазгоу, Шотландия.

Конкурсът за оперни артисти „ NEUЕ STIMMEN “ бе мотив да беседвам във Виена с шефа на Щатсопер и ръководител на журито на състезанието Доминик Мейер. Той на драго сърце се съгласи да сподели  с кои свои качества съгласно него Светлина Стоянова е впечатлила реномираното жури:

Тя е прелестна като лъчение и има доста хубав глас. Когато доближи до финалните турове, Светлина Стоянова като че ли разцъфна като цвете и притегли вниманието. Изпълни арията  на Сесто „ Parto, parto “  от операта „ Милосърдието на Тит " от Моцарт и колоратурните ѝ височини бяха блестящи, кристално чисти, а това е необичайност, тъй като мецосопраните постоянно са  изморени в края на арията и не са прецизни, а тя пя по този начин красиво, с изящна фразировка. На финала Светлина Стоянова извърши още една известна песен - от операта “ Ариоданте “ на Хендел и интерпретацията й още веднъж бе доста стилна, с многообразие от нюанси.

Доминик Мейер показа и свои разсъждения  до каква степен успеха на подобен влиятелен конкурс е определяща за бъдеща сполучлива кариера на един млад реализатор:

Победителите на „ NEUE STIMMEN “ получават парично заплащане, само че в състава на нашето жури има най-малко осем шефове и интенданти на оперни театри и доста от тях демонстрират интерес да ангажират спечелилите. Според мен състезанията не престават да имат своето значително значение при открояване на гении. При нас в „ NEUE STIMMEN " е като едно голямо решето - 1430 претенденти, предварителни прослушвания на 24 местоположения по света. За мен персонално, даже фактът да извоюваш своето място всред тези 42-ма артисти за финалните квалификации в Гютерсло, към този момент е поръчка за вокални качества и опция за сполучлива певческа кариера. Имената на финалисти и спечелили в този конкурс от предходни години, а през днешния ден към този момент одобрени артисти с интернационална кариера, са доказателство за това.

Чуйте кореспонденцията от Виена и осъществяване на Светлина Стоянова в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР