Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-aта годишнина

...
Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-aта годишнина
Коментари Харесай

С две събития отбелязват 35 години от един забравен варненски рекорд

Музеят за нова история на Варна ще означи 35-aта годишнина от слагането от варненски спортисти на един през днешния ден пропуснат връх – спелеоложката експедиция през 1989 година в най-дълбоката по това време пещера в света „ Жан Бернар “ в Савойските Алпи, Франция.

Експедицията е дело на членовете на пещерен клуб „ Галата “ – Варна . Логистиката, финансирането и административната организация са интензивно подкрепени от тогавашния кмет на регион „ Одесос “ - Варна Радко Радулов .

Технически началник на експедицията е ръководителят на пещерния клуб Кирил Иванов . Треньор на водолазите, които би трябвало да преминат под вода през наводнените галерии, е кап. Веселин Венков . Подготовката трае две години.

На 22 март 1989 година експедицията стартира да навлиза последователно в дълбините на земята.

На 8 април петима членове на експедицията доближат сухото дъно на пещерата на дълбочина 1358 м., наричано по това време „ дъното на света “ или „ подземния Еверест “. Само един от тях – Христо Райков , съумява да преодолее под вода първата от наводнените подземни галерии.

Той става третият в света човек по това време, и единственият до през днешния ден българин, минал под вода изложба в пещерата „ Жан Бернар “ . За страдание това спортно достижение съответствува по време с политическите разтърсвания в страната. Това е повода то да остане едва отразено в пресата по това време, а през днешния ден да е непознато за младото потомство.

За да напомни това значимо за варненския и българския спорт достижение, Музеят за нова история на Варна провежда две събития: прожекция на документалния филм за спелеоложката експедиция „ Жан Бернар “ 89 , спечелил първа премия на фестивала за приключенско кино в Барселона през 1989 г.; среща-разговор с единствения българин, минал под вода изложба в пещерата „ Жан Бернар “, варненеца Христо Райков .

Той е психолог по специалност и планинар по предопределение. Сред неговите достижения са покоряването на: връх Гранд Жорас в Алпите по северната стена („ стената на гибелта “) през 1986 година, връх Матерхорн в Алпите през 1987 година, връх Елбрус в Кавказ през 1988 година, връх Ленин в Памир през 1997 година, връх Тенгри Хан в Тян Шан през 1998 година Номиниран е за състезател на Варна за 1997 година
Двете събития ще се организира на 27 март (сряда) от 18.00 ч. Вход свободен
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР